2010 august – News of the world – Cleopatra died if drug cocktail not snakebite

középfok
A 2010 augusztusi magazin 11. oldalán található cikk fordítását, és hanganyagát találod meg itt. Az audiót le is töltheted.

Kleopátra drogkoktéltól, nem pedig kígyómarástól halt meg

Német tudósok szerint Kleopátra nem kígyómarástól, hanem egy ópium és bürök tartalmú halálos drogkoktéltól halt meg. A Nílus királynője Kr.e. 30-ban hunyt el, és azóta úgy tartják, hogy halálát egy áspis – ma egyiptomi kobrának nevezett – kígyó marása okozta. Most Christoph Schaefer, német történész, és a Trieri Egyetem professzora olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek a halál okaként a drogokat, nem pedig a hüllőt bizonyítják.
„Kleopátra királynő híres volt szépségéről, és nagyon valószínűtlen, hogy alávetette volna magát egy hosszú és őt elcsúfító halálnak” – mondta. Más szakértőkkel együtt Alexandriába utazott, ahol ősi orvosi szövegeket tanulmányoztak és kígyószakértőkkel konzultáltak. „Kleopátra szép akart maradni halálában, és fent akarta tartani mítoszát” – mondta a ZDF német televízióban sugárzott Adventure Science-ban. „Valószínűleg egy ópium, bürök és sisakvirág tartalmú koktélt ivott. Akkoriban ez egy jól ismert mixtúra volt, amely pár órán belül fájdalommentes halált okozott, szemben a kígyómarás általi halál napokig tartó agóniájával.”

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!