2010 December - Interesting news of the world - Round egg amazes experienced chef

2010 December - Interesting news of the world - Round egg amazes experienced chef

Facebook Tweet
A 2010 decemberi szám 8-9. oldalán található hírek magyar fordítását találod meg itt. Hallgasd meg a hírekhez tartozó audiót is, amelyet le is tölthetsz!

Gömbölyű tojás hökkentette meg a tapasztalt séfet

Nagyon meglepte James Church-t (27), amikor a szokásos parasztreggeli készítése közben különleges labda alakú tojást talált. James, aki Newquay-ben, a Hotel Bristolban dolgozik, elmondta: „Egy reggel épp dolgoztam, tojások feltörésével foglalatoskodtam, reggelit készítettem, ahogy mindig. Aztán kihúztam egy tálcát és megláttam ezt a gömb alakú tojást. Elcsodálkoztam pár pillanatra, mert eddig még nem láttam ilyesmit. Mindenkit odahívtam a konyhában, és ők is körbeállták. Ők sem láttak még ilyesmit.”

Nyolc konyhában ledolgozott év után, James becslése szerint, eddig több mint 100,000 tojást tört fel, de ilyesmit még nem látott. Miután megtalálta, megtartotta a szokatlan tojást, és elmondta: „Biztosan sosem válok meg tőle.” A furcsa alakú tojásokat legtöbbször jércék, vagy a már idősebb tyúkok tojnak kettős ovuláció eredményeként. Az alakváltozatok madár fajonként különböznek.

Most, hogy elcsodálkoztál a szokatlan gömbölyű tojáson, készülj fel arra, hogy elmédet a nemzet egyik kedvenc ételével kapcsolatos elképesztő tények süssék át.

Kína bármely másik nemzetnél több tojást termel, évente körülbelül 160 milliót. Egy tyúk 250 tojást tud tojni évente. A tojás-centrikus Howard Helmer tartja az omlett készítés gyorsasági rekordját: 427-et 30 perc alatt. A világ legnagyobb omlettjét Madridban készítette Carlos Fernandez séf 5,000 tojásból. Súlya 598 kg volt. Sárgája nélkül. Nagy-Britannia valaha legnagyobb tyúktojását Oscar tojta Southportban, Merseyside-ban. Súlyos 135 grammot nyomott. Naponta körülbelül 30 millió tojást vásárolnak Nagy-Britanniában. Tojássárgáját használnak néhány samponban és kondicionálóban. Táplálkozástani szempontból a barna és fehér tojások egyformák. A legmesszebb, melyre valaha eldobtak egy tojást anélkül, hogy eltört volna, 98,51 méter. Ezt a távolságot 1978-ban dobták Texasban. A tojás héját 17,000 pórus borítja.

forrás: Metro

Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok