2010 December – Interesting news of the world – Dogs can be optimistic or pessimistic


Szalai Nóri | 2010. 11. 21.

Lehetnek a kutyák optimisták vagy pesszimisták

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a kutyád távollétedben megrongálja a bútort, lehet, hogy pesszimista. Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos kutyák a természetüknél fogva pesszimisták, míg mások vidámabb természetűek. „Azt tudjuk, hogy az emberek érzelmi állapotai hatással vannak döntéseikre, és azt, hogy a boldog emberek bizonytalan helyzetekben inkább pozitívan ítélnek.” – mondta Mike Mendl professzor, a tanulmány egyik szerzője, és a Bristoli Egyetem Állatjóléti és Viselkedéstani Tanszéke vezetője. „Amire a tanulmány rámutatott, az az, hogy ez ugyanígy a kutyákra is érvényes.”

A kutyák lelki reakcióinak mérése céljából a kutatók megtanították a kutyáknak felismerni, hogy a helyiség egyik felén lévő tálakban ételt van, míg a másik oldalon lévők üresek. Aztán a tálakat „semleges” helyekre tették a két oldal közé. Ahogy a boldog emberek hajlamosak a pozitívat látni bármely szituációban, az optimista kutyák a tálak felé sprinteltek azt várva, hogy ételt találnak bennük, míg a pesszimista kutyák hezitáltak, vagy sokkal lassabban futottak.

A Current Biology-ban megjelent tanulmány, amely két Egyesült Királyság-beli kutyatelepen 24 kutyát vizsgált, megállapította, hogy a kutyák vérmérséklete összefüggést mutatott viselkedésükkel, amikor elválasztották őket gazdájuktól. A tálakat félig telinek látó kutyák nyugodtabbak voltak, amikor magukra hagyták őket, biztosak voltak abban, hogy gazdájuk visszajön, míg a pesszimista kutyák nagyobb valószínűséggel aggódtak, ugattak, vagy viselkedtek rosszul.

Az Egyesült Királyságban élő körülbelül 10 millió kutya fele mutat „szeparációs viselkedést” egy idő után – mondta Mendl. Ahelyett, hogy megszabadulnának a nyugtalan kutyáktól, vagy nem figyelnének rájuk, a gazdáknak fel kellene ismerniük, hogy kutyáiknak érzelmi problémáik vannak és gondoskodniuk kellene a kezelésükről. – mondta.

forrás: Reuters

Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!