2010 június . Interjú Kassai Viktorral

A magazin 30. oldalán található interjú teljes változatát olvashatod el itt.

Motiváció nélkül nincs eredmény

Két éve, 2008 nyarán olimpiai döntőt vezetett Pekingben, majd a világ 12. legjobb labdarúgó játékvezetőjének választották meg. Idén két asszisztensével ott lesz a június 11-én kezdődő dél-afrikai világbajnokságon. Ez óriási szakmai siker, hiszen első alkalommal fordul elő, hogy magyar játékvezetői trió vehet részt vb-n. Kassai Viktor FIFA-bíróval beszélgetünk, s az angolnyelv mellett sem mentünk el szó nélkül.
– A játékvezetőnél a szabályok ismeret mellett a tárgyalóképes nyelvtudás nagyon fontos. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben az angol a hivatalos nyelv, így nemzetközi szinten elengedhetetlen, hogy ezen nyelvet beszéljenek a sípmesterek. Hogyan állsz a nyelvekkel?
– Angolul és németül is középfokon beszélek, míg franciául sokáig tanultam, de sajnos abból nagyon sokat felejtettem.
– A pályán is jól jön, ha tudsz angolul?
– A nyelvtudás a pályán számit a legkevésbé, mert ott leginkább testbeszéddel kommunikálunk és általában azokat a szavakat használjuk, amiket a világon mindenki ért. A játéktéren kívüli kommunikációban nagyobb jelentősége van a nyelvtudásnak, hiszen a mérkőzés ellenőrével és a csapatvezetőkkel folyamatosan kommunikálnunk kell illetve a mérkőzést megelőző technikai értekezleten is angolul mondjuk el a játékvezetéssel kapcsolatos instrukciókat.
– Mi van, ha egy játékos nem érti, mit mondasz?
– Abban az esetben, ha egy játékos láthatóan nem érti az angol kifejezéseket, megpróbálom a saját nyelvén előre betanult egy-két kulcsszót használni. Végső esetben pedig ott a testbeszéd és a kézzel-lábbal mutogatás. A kommunikációban mindig meg lehet a megfelelő eszközt, emiatt nagy problémám még nem adódott.
– Hogyan fejleszted a nyelvtudásodat?
– Németül a középiskolában tanultam meg, s emellett több németnyelvű sportújságot is olvastam, így a labdarúgás szakkifejezéseivel már fiatalon képben voltam. Az angollal is középiskolában ismerkedtem meg, majd később a külföldi mérkőzések során sok tudást csípegetem össze. Nemzetközi játékvezetőként jelenleg is rendszeresen használom a nyelvet, hiszen a mérkőzésekről készülő ellenőri jelentéseket angol nyelven kapjuk, de a legtöbb szakmai kiadvány is ezen a nyelven készül és a különböző teszteket is angolul töltjük ki.
– Mit tanácsolsz azoknak, aki hadilábon állnak a nyelvtanulással.
– Nagyon fontos a motiváció. Fiatalon tanultam franciául is, de akkoriban kicsit nyűgnek éreztem, ezért nem voltam motivált a tanulásban. Ma már bánom, hogy nem voltam szorgalmas, hiszen most nagy hasznát venném, jól jönne az ismeret. Saját példámon láttam be, hogy később nagyon nehéz bepótolni azt, amit fiatalon elszalasztunk, hiszen mindenki magának és a saját jövőjének tanulja az idegen nyelveket. Ezért é mindenkinek azt tanácsolom, hogy különösen fiatal korában mindenki használja ki a nyelvtanulási lehetőségeket.
– Játékvezetőként mi motivált?
– Gyermekként szinte mindig futballoztam, s meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer játékvezetőként fogok egy világbajnokságra kiutazni. Játékosként nem éreztem magamban annyi tehetséget, hogy komoly szinten játszhassak. Édesapám ötlete volt, hogy próbáljam ki magam játékvezetőként, mivel szerettem volna továbbra is aktívan tevékenykedni a futballban. Utólag visszagondolva ez jó döntésnek bizonyult, s 20 évvel a játékvezetői vizsga után a labdarúgás legnagyobb tornájára készülök.
– Ilyen kaliberű eseményen még nem vezettetek. Ez lesz pályafutásotok legnagyobb eseménye. Mit vársz magatoktól?
– A legfontosabb az, hogy helytálljunk a ránk bízott mérkőzéseken és azokat a feladatokat legjobb tudásunk szerint meg tudjuk oldani. Erős Gábor és Vámos Tibor kollégámmal együtt immár három éve azon dolgozunk, hogy a világbajnokságon büszkén képviselhessük a magyar játékvezetést.

– Izgulsz?
– Nem izgulok, de azért nagy várakozás van bennem, hiszen ez lesz az első világbajnokságunk. A dél-afrikai torna előtt azért még a hazai bajnokságban is várnak ránk feladatok, ahol szintén jó teljesítményt kell nyújtanunk. A magyarországi mérkőzéseken is maximálisan koncentrálunk, hiszen mindig a jelen a legfontosabb, a világbajnokság pedig egyelőre a közeljövő feladata.

– Zárásként áruld el, mely mérkőzéseket tekinted pályafutásod csúcsmeccseinek?
– Mindenképpen a 2008-as olimpia döntő levezetése kerülne az első helyre, ahol már egy kis nevet szerzett magának a mi triónk. Fontos mérföldkőnek tekintem az első Bajnokok Ligája meccsünket, a 2007-es Dinamo Kijev-Manchester United meccset illetve a tavaly ősszel lejátszott Bahrein-Új-Zéland világbajnoki kvalifikációs mérkőzést.

Lesznek tehát magyarok ezen a jeles fociünnepen, s rajtuk áll, milyen hírét viszik országunknak. Bízunk benne, hogy szép élményekkel gazdagodva erősíthetik meg az itthon maradottakat: nyelvek nélkül képtelenség boldogulni a mai világban.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!