2010 September – Grammar test

középfok
A magazin 46. oldalán található teszt megoldásainak magyarázatait találod meg itt.

1.
in the direction of … – valaminek az irányába. Ez egy kifejezés, így kell megjegyezni, de talán ez nem is olyan nehéz, hiszen magyarul is pontosan ugyanígy használjuk.
2.
Ha behelyettesítjük a szavakat a mondatba és lefordítjuk őket, úgy máris könnyen megtaláljuk a megfejtést: “Nem valószínű, hogy vitaminra lesz szükséged, ha/mert/amíg/hacsak nem/ kapsz valamilyen speciális orvoski kezelést.” A megfejtés a mondat értelméből eredően az UNLESS.
3.
Itt meg kell tanulni a suffer (azaz szenvedni ) ige vonzatát, ami FROM (magyarul is szenved valamitől!)
4.
Nézzük először a mondat jelentését: “Péter nem tévedhetett el. Nagyon jól ismeri a várost.” Mivel jól ismeri a várost, tuti nem tévedhetett el, így a két nem tagadó alakú segédigét máris kilőhetjük. Marad a can’t és a mustn’t. Bár tudjuk, hogy a MUST-nak van egy olyan jelentése, hogy minden bizonnyal (Peter must have lost his way. – Péter minden bizonnyal eltévedt.), ebben az esetben a tagadás nem MUSTN’T hanem CAN’T.
5.
to cause something/somebody TO do something – simán meg kell jegyezni, hogy ha az okozni igét használjuk olyan értelemben, hogy valami azt okozza, hogy valami más/valaki csináljon valamit, akkor az igét TO-val vezetjük be.
6.
A mondat jelentése: Ez a harmadik megfázásom az utóbbi hat hónapban. A “for”-t szoktuk használni Present Perfect igeidőben, de akkor, ha azt akarjuk mondani, hogy egy cselekvés valamennyi ideje tart. Ebben az esetben nem ezt akarjuk mondani. A “during”-ot nem használjuk Present Perfect-ben. A since-t használjuk, és a jelentése ugyanúgy óta, mint a for-nak, de hozzá egy konkrét múltbeli időpontot kell kapcsolnunk (pl. péntek óta). Marad az in, és ez is a helyes, jelentése a hozzá kötött időszakra vonatkozik.
7.
Ugye kérdés. Azt kell kitalálnunk, hogy a “He’d rather”-ben mi a ‘d, had vagy would?! Természetesen would, mivel a would rather kifejezés része. Így már meg is találtuk a helyes választ, wouldn’t he.
8.
A teszt arra kíváncsi, hogy tudjuk-e, mi a recommend ige vonzata: gerund vagy infinitive. Azt szoktam mondani, hogy ezt meg kell tanulni, azonban vannak trükkök, amivel ki lehet találni a megoldást. Nézzük meg a jelentést: az orvos ajánlott valakinek VALAMIT. A valami az főnévre vonatkozik, ebben az esetben a szigorú diétára. Ha egy ige főnevet vonz, de mi egy igés szerkezetet akarunk használni, akkor az igéből főnevet kell csinálni, ezt pedig a gerund lesz, így ebben az esetben going (tehát menés, csúnyán magyarul).
9.
Tesztek egyik legkedveltebb kérdése: Nincs mese, meg kell jegyezni ezt a kifejezést: to look forward TO DOING something. Tehát van TO és GERUND is!!! Jelentése, alig várja, hogy csináljon valamit.
10.
Időjárás előrejelzésekben, mivel az soha nem egy jövőbeli megszervezett eseményre vonatkozik, és a kimenetelét sem lehet 100%-osan előre megmondani, csak JÓSLATOKBA bocsátkozhatunk, így mindig FUTURE SIMPLE (azaz Egyszerű jövő időt) kell használni.
11.
Ez egy nagyon egyszerű prepozíciós kérdés: börtönben, tehát IN. Semmi trükk nincs benne:- )
12.
Arra kíváncsi, tudjuk-e, hogy az OTTHON kifejezésnél melyik prepozíciót kell hasznáni. Hát persze, hogy tudjuk még kezdő korunkból: AT HOME.
13.
Két fontos kérdés van benne: a child többes száma, ami ugye CHILDREN, illetve az, hogy ők megszámolhatóak-e. Hát persze! Tehát many children.
14.
Kérdés ugyanez. TEA: nem megszámlálható, tehát HOW MUCH TEA.
15.
Ha tudjuk, hogy mit jelent a HOLD BACK ige (visszatart), akkor a tüntetők és rendőrség közötti viszonyba könnyedén bele tudjuk helyezni. Mivel nem valószínű, hogy a tüntetők tartják vissza a rendőröket. Azonban látjuk, hogy a mondat alanyát mégis a tüntetők képzik, így hamar rájöhetünk, hogy itt egy PASSZÍV, azaz szenvedő szerkezetről van szó. Ebből adódóan a HOLD mindenképpen 3. alakban kell, hogy legyen, ilyen pedig csak egy van, a D válaszban.
16.
Itt is szenvedő szerkezetről van szó, hiszen inkább mi csinálunk valamit az ötlettel, mintsem, hogy az ötlet csináljon valamit… Mivel látjuk, hogy van egy határozatlan “an” névelő is, így tudjuk azt is, hogy megszámlálható, és jelen pillanatban egy darab van belőle, tehát a két “were”-ös mondat nem is játszik. Most már csak a PUT 3. alakja kell a passzív szerkezet miatt, ami jól tudjuk, hogy put. Tehát a helyes válasz a B.
17.
Ugyanaz, passzív és egy rendhagyó ige találkozása: hang, hung, hung – tehát HUNG kell, és ebből 1 van. Tehát A.
18.
Sima általános jelen, gyakran ismétlődő szokásos cselekvésre vonatkozik, tehát drinks.
19.
described AS – úgy írták le, mint (sötét hajú ember). LIKE és AS közötti különbségek: /cikk/2008_03_13_like_es_as_videoval/

20.
Ez egy tipikus Past Simple and Past Continuous mix: éppen csináltam valamit, miközben valami történt. I dind’t hear the doorbell when you rang, I was working in the garden.
Erről bővebben:
/cikk/2008_01_30_past_continuous_tense_a_folyamatos_folyamatban_lev_mult_id_/
 

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!