NOTW – Betty Ford dies aged 93

középfok
Hallgasd meg a 2011 augusztusi szám 12. oldalán olvasható cikket. A cikk fordítását itt el is olvashatod.

Betty Ford 93 évesen elhunyt: Árad a tiszteletrovás a rehabilitációs klinika megalapítójának

A néhai republikánus elnök, Gerald Ford özvegyének és rehabilitációs központ megalapítójának, Betty Fordnak tiszteletük lerótták Barack Obama elnök, George W Bush és Nancy Reagan is miután egy családtag bejelentette halálát. Betty Ford otthonában hunyt el Kaliforniában – ahol Gerald férjének 2006-ban bekövetkezett halála óta élt, legközelebbi családtagjaival körbevéve. Mrs Ford a Betty Ford Központ megalapítója, amely sok ezer embernek nyújtott segítséget – beleértve néhány köztiszteletnek örvendő személyt – hogy felépüljenek tiltott szerekkel való visszaélésükből, az intézet 1982-ben történő létesítése óta.

Ford maga is szenvedett kábítószer és alkoholfüggőségben a férje elnöksége alatt, és mellrákkal is küzdött, amelyet csak pár héttel az után diagnosztizáltak, hogy a pár beköltözött a Fehér Házba. A Ford elnökség két hónapján belül Betty átesett egy teljes emlő eltávolításon és tapasztalata ahhoz vezette, hogy kampányt indítson, hogy felhívja a figyelmet a mellrákra és rizikó faktoraira.

Barack Obama elnök dicsérte a korábbi First Lady-t elkötelezettségéért a betegség által sújtottak segítésében: „Nemzetünk First Lady-jeként, erőteljes szószolója volt a női egészségügynek és a női jogoknak. Miután elhagyta a Fehér Házat, Mrs Ford segített csökkenteni a függőséget övező társadalmi megbélyegzést és ezreket inspirált arra, hogy megkeressék a nagymértékben szükséges kezelést.

A csakugyan korábbi First Lady, Nancy Reagan a következőket nyilatkozta rövidesen Mrs Ford halálát követően: „Mélyen lesújtott, amikor ma délután meghallottam Betty Ford halálának hírét. Ő volt Jerry Ford ereje országunk történelmének néhány nagyon nehéz napjában és én csodáltam bátorságáért, amellyel szembenézett személyes küzdelmeivel és megosztotta azokat mindannyiunkkal.”

A korábbi elnök, idősebb George Bush is hozzájárult az érzelmi kinyilatkozásokhoz: „Senki sem konfrontálódott az élet nehézségeivel több lelkierővel vagy őszinteséggel, mint ő, és ennek eredményeként, mi mindannyian tanultunk azokból a kihívásokból, melyekkel szembenézett.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!