NOTW – Google doodles Marie Curie’s 144th birth anniversary

alapfok
Hallgasd meg a 2011 decemberi szám 5. oldalán olvasható hírt. A szöveg fordítását is megtalálod itt.

A Google rajzzal emlékezik meg Marie Curie születésének 144. évfordulójáról

A Google hétfőn a híres fizikus-kémikus, Marie Curie születésének 144. évfordulójáról egy olyan rajzzal emlékezett meg, amelyen a hölgy laboratóriumi berendezései közt ül.

Marie Curie lengyel-francia nemzetiségű volt, és a radioaktivitással kapcsolatos úttörő kutatásai révén vált híressé. A világon ő volt az első, aki a fizika és a kémia területén két Nobel Díjat kapott. A Nobel Díjon férjével Pierre Curie-vel osztozott. Curie volt az első Nobel Díjas nő, és az egyetlen nő, aki a két tudományágban is Nobel Díjat szerzett, illetve az egyetlen olyan személy, akit több tudományágban is díjaztak. Radioaktivitási elmélete, a radioaktív izotópok izolálásának technikái, illetve a polónium és rádium elemek felfedezése világszerte elismerést hozott számára. Marie Curie 1867 november 7-én született a lengyelországi Varsóban. 1934 július 4-én halt meg sugárzás okozta leukémiában a franciaországi Sallanches közelében.

A Google rajzok az elmúlt évek során óriási népszerűségre tettek szert, és a Google csapata megemlékező rajzokat tesz közzé a híreseményektől, a polgárosodás mérföldkövein, híres emberek születésének és halálának évfordulóin át a híres történelmi eseményekig terjedő témákban. A Google becslése szerint több mint 900 rajz készült 1998 óta, melyek közül 2010-ben 270, míg 2011-ben 200 került publikálásra.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!