Mammoth Miracle, the Ice-Age Baby

A 2011 márciusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt, sőt még a szöveg magyar fordítását is megtalálod.

A mamut csoda – a jégkorszaki bébi

Amikor a rénszarvas pásztor és vadász, Yuri Khudi észrevette a hóból kiálló állati testrészeket, azt hitte, hogy egy halott rénszarvasra lelt. A felfedezése, azonban, sokkal jelentősebbnek bizonyul. A halott állatról kiderült, hogy egy bébi mamut, melynek fagyott maradványait sok ezer évig őrzött az észak-nyugati szibériai föld. A helyszínre hívott tudósok a pásztor feleségéről Lyubának nevezett nőstény borjat Szalehard regionális fővárosába szállították. A további vizsgálatok alapján Lyuba 50 kg, 85 cm magas és 130 cm hosszú ormányától farkáig. Legalább 10 000 évig feküdt a fagyott földben a körülbelül egy hónapos korában bekövetkezett halála után.

Alekszej Tyihonov, az OroszTudományos Akadémia Zoológiai Intézetének igazgatóhelyettese azt mondta az újságíróknak, hogy a mamut rendkívüli állapota potenciális alapot szolgálhat a jövőbeli genetikai, molekuláris és mikrobiológiai tanulmányoknak. A mamut külső bozontos szőre, a körmök és a fülének egy darabja hiányzott, a farkát leharapták, de a testének többi része sértetlen volt. Az egyedülálló bőrállapot megvédte a belső szerveket a modern mikrobáktól és mikro-organizmusoktól. Olyannyira, hogy a tudósoknak sikerült azonosítaniuk Lyuba gyomrában az anyjának a tejét. A tudósok azt mondják, hogy Lyuba egy sárlavinában fulladhatott meg, és az agyagszerű anyag őrizte meg ilyen rendkívüli állapotban. Lyuba egyedülálló bőrállapota érthetővé teszi, miért tartja őt sok tudós a világ legértékesebb felfedezésének.

A tudósok azt remélik, hogy klónozni tudják majd a mamutot a közeljövőben. Ugyanis, a gyapjas mamut dns-e 99.4%-ban egyezik a legközelebbi rokonéval, az afrikai elefántéval. Sőt mi több, a mamut génállománya volt az első, amelyet kihalt állatból rekonstruáltak. Tyihonov saját bevallása szerint nem hiszi, hogy sikeres lehet a klónozás. Míg Lyuba testét megőrizte a fagy, a sejtek szétdurrannak ilyen körülmények között. Viszont, ép egész sejtek szükségesek a klónozáshoz. Mások még mindig optimisták és nem adták fel a reményt, hogy a mamutokat visszahozzák a sírból. Egyik módja ennek, hogy hibridet hozzanak létre, úgy hogy, egy rokon, az afrikai elefánt petesejtébe mamut spermasejtet fecskendeznek. Egy másik módja pedig, hogy fuzionálnák a mamut sejtmagját egy DNS nélküli elefánt petesejttel.

Lyuba kalandos modern kori élete még alig kezdődött el. A világkörüli útjának egyik első megállója Szentpétervár volt. Ott Dimával volt kiállítva, egy hím bébi mamuttal, amit 1977-ben fedeztek fel Oroszország távol-keleti Magadanjában. Különböző kiállítások és kutatások sora következik, még mielőtt végre hazaviszik, a szalekhardi múzeumba. Lyuba felfedezése nem csak azért fontos, mert életre keltheti a mamutokat. Kulcsszerepet játszhat annak a rejtélynek a megoldásában, amely sok kérdésre választ adhat erről a kihalt fajról, és arról, hogy mi okozta az eltűnését a földről.

Kezdőlap
Leckekereső
Napi leckék
Videokurzusok
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!