NOTW – Another nail in the coffin for books

alapfok
A 2011 októberi számunk 14. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt brit és amerikai kiejtéssel is.

Még egy szög a könyvek koporsójában: az IKEA zsugorítja a könyvespolcokat, így azokra díszeket lehet tenni

Az IKEA megkondította a lélekharangot a papír alapú könyvek felett? A svéd bútoróriás a klasszikus Billy könyvespolcainak legújabb verzióját lezsugorítja – így a könyvek már nem férnek el rajta. A polcokat most sokkal mélyebbre csinálják, hogy díszeket, kacatokat és nagyméretű dohányzó asztalokra való vastag köteteket lehessen rájuk tenni. Ám a jövő hónapot követően a Billy már nem a régimódi lapozgatók igényei szerint készül.

A lapra szerelt bútorokat gyártó cég már az üvegajtókat részesíti előnyben könyvespolcaihoz, abban a meggyőződésben, hogy az emberek a polcokat pusztán dekorációs célokra kívánják használni. A változások azt követően jönnek, hogy a számok azt mutatják, hogy az idei év első öt hónapjában az eKönyv értékesítése megelőzte a felnőttek számára szóló könyvek eladásait. Az Amazon online áruház most több digitális könyvet ad el, mint papíralapút, és az amerikaiak 12 százalékának van e-olvasója, az első eset, amikor a statisztika megduplázódott.

A The Economist szerint a régi Billy könyvespolc halálának oka az eKönyvek által biztosított anonimitás lehet. “A szerelmes regények, és a siker krimik nagyon népszerűnek bizonyulnak az e-olvasókon, mivel nehéz megmondani a buszon, hogy valaki Kindle-jén egy túlfűtött romantikus regényt olvas, vagy Dosztojevszkijt.”, írja a cikk.

A mai nap egy újabb mérföldkő a főutcai könyvesboltok elhalásában. A mai nap a 40 évvel ezelőtt a Michigan-i Ann Arbor-ban nyitott első Borders könyvesbolt utolsó nyitvatartási napja. Az eredeti Borders a valaha prosperáló 399 könyvesboltból álló hálózat utolsó üzleteként kerül bezárásra azt követően, hogy nem tudott lépést tartani az internet-forradalommal.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!