NOTW – Star Wars palace facing ruin

alapfok
A 2012 novemberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

 

Pusztul a Star Wars palota

Olasz örökségvédelmi hivatalnokok fújtak riadót egy sor Holywood-i filmben – többek közt a Star Wars-ban is – szereplő palota romló állapota miatt azt követően, hogy leeső faldarabok kis híján rázuhantak egy turistacsoportra.

A kulturális örökségvédelmi hatóságok sürgős támogatási igényt jelentettek be az olasz kormánynál a Nápoly közeli Caserta-ban található korábbi Bourbon királyi palota állagmegóvására, amelyről azt mondják, Olaszország válasza volt Versailles-ra. A múlt héten egy látogató családra majdnem rázuhant a mennyezet párkány egy darabja a Mission Impossible III. című filmben és a Da Vinci Kód Angyalok és Démonok című előzményfilmjében Vatikáni helyszínként megjelenő hatalmas palota homlokzatáról.

Paola Raffaela David, a régió egy vezető kulturális örökségvédelmi tisztviselője elmondta, hogy az a tény, hogy a hatalmas palotáról darabok hullanak le, igen komoly. „Az utóbbi 10 napban a palota külső burkolatának két darabja omlott le a márványt a homlokzathoz rögzítő vastartók állagromlása következtében. Komolyan aggódunk, mivel a letört mennyezet párkány olyan épületrészről hullott le, amelyet 30 évvel ezelőtt volt felújítva.” A tisztviselő felhívta a kulturális minisztériumot arra, hogy végezze el az épület bejáratainak szükséges vizsgálatait, amelyeken naponta több ezer látogató halad át.

Becslések szerinthét millió euró (5,66 millió font) szükséges a javítási és felújítási munkák elvégzéséhez – amely összeg nehezen előteremthető, mivel Olaszországot kormánykiadás csökkentés és megszorítások sújtják.

„Megpróbáljuk előteremteni a pénzt. Kötelességünk megvédeni ezt a műemléket, amely a világörökségi helyszín” – mondta Georgio Angelini, Campania Régió Kulturális Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója.

A palotát a Bourbon uralkodó, III. Károly építtette az 1750-es években, és Versailles-al kívánt versenyre kelni. Európa egyik legnagyobb palotájában 1200 szoba található, és majd egy évszázadig tartott az építése.

A Star Wars első részében: a „Baljós árnyakban”, és a második részben a „Klónok támadásában” a palota a Natalie Portman által alakított Amidala Királynő palotájaként jelenik meg. Múlt novemberben a palotát ideiglenesen be kellett zárni, mert egy nemzeti ünnep alkalmával nem volt pénz a 150 fős személyzet fizetésére.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nézd meg ezt is:  MEGJELENT A MAGAZIN JANUÁRI SZÁMA!
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!