NOTW – Venezuelan President Hugo Chavez wins re-election

középfok
A 2012 novemberi szám 5. oldalán olvasható hírt hallgathatod meg itt.

 

Hugo Chavez venezuelai elnök nyerte az újraválasztási küzdelmet

Hugo Chavez venezuelai elnök vasárnap a szavazatok 54 százalékával újra megválasztásra került legyőzve Henrique Capriles volt állami kormányzót. Tibisay Lucena, az Országos Választási Tanács elnöke jelentette be vasárnap késő este, hogy Chavez elnök harmadszor nyerte a hat éves hivatali időre szóló mandátumot. A tanács elnöke elmondta, hogy Hugo Rafael Chavez Frias elnökjelölt a szavazatok 54,52 százalékát kapta. Henrique Capriles a szavazatok 44,97 százalékát kapta meg. A közvélemény kutatási eredmények azt mutatják, a 19 millió nyilvántartott szavazó 81 százaléka adta le voksát, így évek óta ez volt a legnagyobb részvételi arány. Ez nagy győzelem volt az 58 éves elnök számára, aki az év során figyelemre méltó módon tért vissza rákbetegségéből.

A bejelentést követően Chavez elnök támogatói az utcán táncoltak amikor a tűzijáték megvilágította az eget. Javier Medina elmondta, hogy azért ünnepel, mert Chavez a hozzá hasonlóan szegény és munkásosztályból származó emberek közül való. Medina úr elmondta, Chavez elnök a szegények elnöke, nem a gazdagoké.

Az ellenzék központjában komor volt ahangulat. Capriles elfogadta a választási eredményt, és gratulációját küldte Chavez elnöknek, ám megkérte az elnököt, hogy kormányzása során vegye figyelembe minden ember véleményét. Capriles elmondta, hogy az országban kétféle nézet uralkodik, és jó elnöknek lenni annyit tesz, mint minden venezuelaiért tenni, és minden venezuelai problémájának megoldásán dolgozni.

A választás, azzal együtt, hogy Chavez számára győzelmet jelent, megerősíti azt a nézetet, hogy Venezuela mélyen megosztott azok között, akik támogatják a Chavez-féle szocializmust és a heves Amerika ellenes retorikát, illetve Capriles támogatói között, akik a gazdasági problémákat szabad piaci megoldásokkal akarják orvosolni, és kevesebb konfrontációt szeretnének az Egyesült Államokkal. Míg Chavez elnök Venezuela jelentős olajvagyonát arra használja, hogy ingyenes lakás és egészségügyi programokat finanszíroz, az ország lassú gazdasági növekedést, magas inflációt és élelmiszerhiányokat él meg.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!