NOTW – The Forbes list

A 2012. áprilisi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

Forbes lista: ki akar milliárdos lenni?

A normál esetben a vastagbélben található savból előállított energiaitaloktól a Forest Gump által inspirált rákétteremig számos – egész pontosan 1226 – módja van annak, hogy milliárdosok legyünk. Ennyi dollármilliárdos van ma a világon. A Forbes magazin legutóbbi, a világ szuper gazdagjait számba vevő listája szerint ennyi milliárdos még sosem volt.

A lista élén a szokásos személyek vannak: a mexikói telekom milliárdos, Carlos Slim 69 milliárd dollár vagyonnal, a saját bevallása szerint stréber Microsoft alapító, Bill Gates, akinek vagyona 61 millió dollárra rúg, valamint a sorozat-befektető, és „omahai bölcs” Warren Buffet, aki 44 milliárd dollárt halmozott fel.

A top 10 nagyobb része ismert név – mint például a táska és pezsgő gyártó Louis Vuitton Moët Hennessy csoport elnöki székében ülő, és a H&M és a Zara divatláncok mögött álló Bernard Arnault – ám a 10. helyen egy kevésbé ismert személy áll. Karl Albrecht, az Aldi szupermarket láncot alapító testvérek egyike annyira kerüli a rivaldafényt, hogy a Forbes nem tudott fotót közölni arról az emberről, aki az első Aldi-t (Albrecht-diszkontot) 1961-ben megnyitotta.

Az idei 128 debütáló közül 38-an öröklésnek köszönhetik vagyonukat, köztük Laurene Powell Jobs, az Apple alapítójának özvegye is, aki 100. helyen került a listára 9 milliárd dolláros vagyonával.

Miuccia Prada, a Prada alapítójának – Mario Prada – lánya hat év után ismét visszakerült a listára 139. helyen miután a vállalat tavaly bekerült a Hing Kong-i tőzsdére. Prada és férje Patrizio Bertelli nagyon erős páros. Miuccia Prada a márka vezető tervezője, míg (szintén milliárdos) férje a vezérigazgató.

A leggazdagabb brit Westminster hercege – Gerald Cavendish Grosvenor – aki Belgravia nagy részét birtokolja több ezer hold skóciai és spanyolországi birtokával együtt. 78. helyen áll 11 milliárd dollárjával. Sir Richard Branson (Cadogan 8. grófja), James Dyson, Philip és Cristina Green, valamint Joe Lewis mind bekerültek a leggazdagabb 300-ba.

A 3 dolláros, koffeinből, B vitaminokból és taurinból (a vastagbélben az epében található aminosavból) készülő energia ital gyártójának – Manoj Bhargava – bekerülése a top 1000-be bizonyítja, hogy tulajdonképpen bármiből lehet pénzt csinálni. Bhargava a Forbes-nak elmondta: „Nem a kis üveg a lényeg. Nem is annak pozicionálása a lényeges. A termék maga a lényeg. Az embereket egyszer át lehet verni, de senki sem fog kétszer kifizetni 3 dollárt.

Idén egy másik új név Tilman Feritta, aki 1,5 milliárd dollárt keresett a Forrest Gump és vietnami háborús cimborája által megálmodott cég után elnevezett Buppa Gump Shrimp Company-t is magába foglaló USA-beli étteremláncaival.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!