NOTW – 100 light years old

alapfok
A 2012 augusztusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

 

Kora 100 fényév: A tornácon található villanykörte több, mint egy évszázada ég

Roger Dyball nyugdíjasnak igazán különleges élményben volt része, amikor rájött, hogy a tornácán égő villanykörte, már több mint 100 éve működik. A DC Osram körte 1912-ben készült, néhány héttel a Titanic elsüllyedése után, és azóta is töretlenül világít. A 74 éves Roger – aki akkor örökölte meg a villanykörtét, amikor 45 évvel ez előtt beköltözött a házba – elmondta: „Ez egyszerűen zseniális! Ha így megy tovább, akkor örökké világítani fog. Az eredeti alkatrészekkel együtt hagytuk meg, és soha nem égett még ki.”

A mai villanykörték áltag 1000 órát világítanak. Ezzel szemben Roger körtéje a tartósság jegyében készült. „Azt gondoljuk, hogy valószínűleg kézzel készült. Nagyon vastag izzószál van benne, ami miatt még soha nem égett ki. Egyfolytában használjuk.”

Rogernek felkeltette a kíváncsiságát a villanykörte, amikor 1967-ben beköltözött Lowesoft-i (Suffolk) otthonába. Végül a kétgyermekes  családapa lenyomozta, hogy a villanykörte pontosan 100 évvel ezelőtt került le a gyártósorról, és ezzel a legöregebb villanykörte a világon. A nyugdíjas egykori Birds Eye alkalmazott és felesége, a 74 éves Patrícia nem tervezi, hogy megválnak tőle. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nézd meg ezt is:  UD07D03 - At college
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!