NOTW – Peugeot Citroen plans 8000 job cuts

középfok
A 2012 augusztusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A fordítást is itt találod.

 

A Peugeot Citroen 8,000 fős leépítést tervez

A francia Peugeot Citroen autógyártó vállalat 8,000 munkahely megszüntetésére készített tervet, és a veszteségek növekedése miatt azt tervezi, hogy bezárja egy Párizs melletti összeszerelő üzemét. A Peugeot képviselője elmondta, hogy a 3,000 munkást foglalkoztató Párizs melletti Aulnay-i gyár 2014-ben leállítja a termelést. A múlt héten a Peugeot elmondta, hogy első féléves értékesítési bevételei 13%-kal csökkentek az eurozóbában lévő piacain “elmélyülő válság” következtében. Egy másik – a nyugat-franciaországi Rennes-ben lévő – üzemben a tervek szerint 1,400 állást szüntetnek majd meg az ottani 5,600-ból. További 3,600 munkahely szűnik majd meg a franciaországi létesítményekben. Phillipe Varin, a Peugeot igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a helyzet súlyos. “Teljes mértékben tisztában vagyok a mai bejelentés komolyságával, illetve azzal a sokkal, illetve azokkal az érzelmekkel, amelyeket az a vállalaton belül kivált majd.” – mondta egy nyilatkozatban.

Phillipe Varin elmondta, hogy a “válság mélysége és tartóssága” miatt vált szükségessé az átszervezés, és az, hogy az állásukat elvesztő munkások támogatásban részesüljenek, és segítséget kapjanak ahhoz, hogy újra alkalmazásba kerüljenek. Az Aulnay-ban jelenleg foglalkoztatottak körülbelül felének kínálnak új munkát a Peugeot másik – a párizsi Poissy-ban található – üzemében.

A CGT szakszervezet egyik vezetője, Jean-Pierre Mercier elmondta: “Varin hadat üzent nekünk, mi pedig háborúzunk majd vele”. A veszélyben forgó üzem munkásai a bejelentést követően beszüntették a munkát.

Egy, az Europe 1 rádiónak adott interjúban a francia szociális miniszter Marisol Touraine elmondta, hogy az elbocsátások “elfogadhatatlanok”. A francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault elmondta, hogy a kormány tanulmányozza az üzembezárási tervet, amelyet “nagy megrázkódtatásnak” nevezett.

A Peugeot üzemei jóval kapacitásuk alatt, átlagos potenciáluk 76%-án működnek. A vállalat szerint az értékesítés 42%-át kitevő kisautó gyártás az átlagosnál gyengébb volt, mivel a vállalat versenytársai alacsonyabb költségű piacokon működtek. Az autógyátró elmondta, hogy az idei év első felében várhatóan veszteségről fog beszámolni, és valószínüleg 2014 végére termeli majd ki ismét költségeit. Idén a Peugeot a múlt év novemberében bejelentett 6,000 fős munkaerő leépítés mellett egy 1 milliárd eurós takarékossági progamot jelentett be. A Peugeot szintén ez évben lépett szövetségre az amerikai GM-mel, melynek keretében a GM 7%-os érdekeltséget szerez a Peugeot-ban, és így a GM a Peugeot család után a francia vállalat második legnagyobb tulajdonosává válik. A vállalat elmondta, hogy a megállapodás hatásai 2014 utánig nem lesznek érezhetők.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nézd meg ezt is:  SPORT - Bowl you balls!
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!