NOTW – China’s first female astronaut

középfok
A 2012 júliusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt, illetve a fordítását is itt találod.

 

Liu Yang: az első kínai űrhajósnő

Kína szombaton két társával együtt föld körüli pályára küldte Liu Yangot – az első kínai űrhajósnőt, hogy végrehajtsák az ország történetének első kézi dokkolását. A Shenzhou-9 Kína negyedik ember vezette űrutazása, és helyi idő szerint este 6:37 perckor az terveknek megfelelően indult útjára az ország észak-nyugati részén, a Góbi sivatagban található Jiuquan Műhold Indító Központból, jelentette az Agence France-Presse. Chang Wanquan, Kína ember vezette űrprogramjának főigazgatója elmondta, hogy a rakéta föld körüli pályára állt, és a fellövést “teljes sikernek” nyilvánította.

Liu, a 33 éves katonai pilóta, Jing Haipeng és Liu Wang egy űrlaboratórium tavaly épített prototípusát dokkolja majd, amely egy nagyobb, állandó űrállomás 2020-ra történő kialakítása felé tett óriási lépés, jelentette a Guardian. Az űrhajósok körülbelül egy hetet töltenek majd az űrállomáson, amelynek moduljában két ember él és dolgozik majd a létszükségleti rendszerek tesztelésén, egyikük pedig a dokkoló egységben marad a vészhelyzetek elhárítására.

Úgy gondolom, hogy elérhetjük célkitűzésünket, hogy egy állandó űrállomást hozzunk létre 2020-ra, mivel már rendelkezünk az alapvető technológiai eszközökkel.” mondta a kilövés előtt Zhou Jianping, a kínai ember vezette űrmérnöki projekt vezető tervezője a riportereknek, jelentette a Reuters A kilövést közvetítette az állami televíziós csatorna, amely bemutatta amint a három űrhajós egészen a kilövés előtti másodpercekig integet a kabinból, jelentette a Reuters. Mögöttük a jószerencse piros színű kínai szimbóluma volt látható.

forrás: Global Post

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!