NOTW – Daredevil tightrope walker

középfok
A 2012 júliusi szám 5. oldalán olvashatod el a cikket, itt a fordítást és a hanganyagot találod.

 

A vakmerő kötéltáncos volt az első, aki egy magasban kifeszített dróton kelt át a Niagara vízesés felett

Nik Wallende, a hetedik generációs akrobata óvatosan araszolt végig 60 méter magasan a zúgó vízesés felett a ködben és szélben az 550 méter hosszú kábelen. A vakmerő akrobata volt az első, aki a Niagara vízesés felett kifeszített kötélen átkelt.

Körülbelül 112 000 ember gyűlt össze az USA-t és Kanadát elválasztó földrajzi nevezetességnél, hogy megnézze a lélegzetelállító mutatványt bemutató kaszkadőrt, miközben milliók nézték az élő televíziós közvetítést. A hetedik generációs akrobata, aki három családtagja halálát nézte végig, amit azok a mélybe zuhantak a kötélről, az első kísérletre teljesítette a bravúrt.

Úgy érzem, hogy most a hetedik mennyországban vagyok”- mondta a 33 éves fiatalember a tudósítóknak tegnap este a merész mutatvány teljesítése után. A szelet úgy írta le, hogy az “minden irányból fújt”, a pára pedig olyan erős volt, hogy pislognia kellett, hogy megőrizze látását, és elmondása szerint a fényszórókkal megvilágított esti sétája során a látvány lélegzetelállító volt, ami “semmihez sem fogható”. “Nem tudtam a kábel mozgására összpontosítani”, mondta Wallenda. “Ha lenéztem a kábelre, a víz mindenfelé mozgott. Ha felnéztem, a pára az arcom előtt kavargott. Páratlan élmény volt, különös érzés.”

Az akrobata elmondta, hogy az akrobata mutatványt teljesítése során “sokat fohászkodott, az biztos. Ám mint tudjuk, az egész a koncentrációról, az összpontosításról és a gyakorlásról szól”. Más kötéltáncosok egy lejjebbi nyugalmasabb ponton keltek át a Niagara felett, bár a mutatványt 1896-ban kísérelték meg legutoljára teljesíteni. A fél táv után Wallenda fáradtnak látszott. “Feszültvagyok és kimerültem”, mondta. “Ez az egész annyira fizikai, nem pusztán mentális, de fizikai is.”

Nézd meg ezt is:  2009.02.13. - Grease karaoke

A táv vége felé – amint a kanadai parthoz közeledett – Wallenda leengedte egyik térdét és öklét rázta miközben a nézők drukkoltak neki. A célvonaltól – ahol felesége és gyermekei várták – 5 méterre könnyed futásba kezdett. “Olyan szerencsés vagyok”, mondta később. “Mennyire szerencsés vagyok, hogy olyan az életem, amilyen!” Az ABC közvetítette a kötéltánc mutatványt, és a csatorna ragaszkodott ahhoz, hogy az akrobata használjon biztonsági kötelet, hogy alá ne zuhanjon a folyóba. Wallenda elmondása szerint ebbe azért egyezett bele, mert nem akarta elveszteni a lehetőséget, amelyhez az engedély megszerzése a két országtól több mint egy évig tartott. Az ilyen kaszkadőrmutatványok általában illegálisak. Az ABC támogatása segített fedezni a látványosság 1,3 millió dolláros költségét. Wallenda elmondta, hogy a 30 perces mutatvány során több ponton is gondolt a derekára erősített, és maga után húzott biztonsági kötélre, ám az nem hátráltatta annyira, mint attól korábban tartott. A Wallenda család gyökerei az 1780-as évek Ausztria-Magyarországára nyúlnak vissza, amikor a család felmenői akrobata, légtornász, zsonglőr, állatidomár és trapéz akrobata csoportként utaztak. A családot tragédiák is érték, különösen 1978-ban, amikor a családfő Karl Wallenda, Nik dédnagyapja halálos zuhanást szenvedett egy mutatvány közben Puerto Rico-ban.

forrás: Mirror

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!