NOTW – Barack Obama condemns Benghazi attack

középfok
A 2012 októberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

 

Barack Obama elítéli a Benghazi támadást, amelyben meghalt a líbiai nagykövet

Barack Obama elítélte a Benghazi amerikai konzulátus ellen elkövetett támadást, amelyben meghalt Chris Stevens, az ország líbiai nagykövete és három másik amerikai. Stevens úr (52) az első nagykövet, aki Adolph Dubs 1979-es afganisztáni tűzharcban bekövetkezett halála óta megöltek. A nagykövet akkor halt meg, amikor egy lőfegyverekkel és rakéta meghajtású gránátokkal felfegyverkezett banda egy független gyártású amerikai iszlámellenes film elleni tiltakozás során megtámadta az amerikai konzulátust az ország keleti részén elterülő városban.

Obama amerikai elnök elmondta, hogy a múlt éjjeli támadás után rendelkezésre bocsát “minden szükséges forrást a Líbiában dolgozó személyzet biztonságának növeléséhez, és mindent, ami világszerte diplomáciai képviseleteink biztonságának javítását szolgálja”. Az elnök elmondta, hogy Stevens úr, a hivatásos diplomata, aki kétszer is bejárta Líbiát „bátorés példamutató képviselője volt az Egyesült Államoknak. Erőteljesen elítélem a Benghazi diplomáciai létesítményünk ellen végrehajtott gyalázatos támadást, amely négy amerikai életét követelte, köztük Chris Stevens nagykövetét”.

Most az amerikai emberek gondolatai és imái azoknak a családjai felé irányulnak, akiket elvesztettünk. Ők példázzák Amerika szabadság, igazság, illetve a világ népeivel kialakított partnerség iránti elkötelezettségét, és éles ellentétben állnak azokkal, akik érzéketlen módon kioltották az életüket”. William Hague brit külügyminiszter elmondta, hogy „ez egy szomorú nap az Egyesült Államok számára. Együtt érzünk velük Stevens nagykövet és kollégái elvesztésével kapcsolatban. Az eset emlékeztet bennünket azokra a veszélyekre, amelyekkel a diplomatáknak szembe kell nézniük”, mondta.

Míg a Benghazi konzulátus elleni támadás alatt egyiptomi tüntetők Kairóban szintén felmásztak az amerikai követség falára, hogy a szeptember 11-i támadások 11. évfordulója alkalmából félárbocra eresztett amerikai lobogót egy iszlám zászlóra cseréljék. Az erőszakba torkolló tiltakozás egy független gyártású, a múlt évben kiadott iszlámellenes film 14 perces előzetesére adott reakció volt.

Nézd meg ezt is:  Britney Spears defends criticized social media posts

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter “a leghatározottabban” elítélte a líbiai támadást, mondván “egyesek az internetre feltöltött gyújtó hatású anyagra adott válaszként próbálták meg igazolni ezt a gonosz cselekedetet. Az Egyesült Államok helytelenít bármely olyan szándékos törekvést, amely arra irányul, hogy mások vallásos hitét rossz fényben tüntessék fel. A vallási tolerancia iránti elkötelezettségünk nemzetünk történelmének kezdeteire nyúlik vissza. De hadd fejezzem ki magam világosan: Az ilyen erőszakos cselekmények soha semmivel sem indokolhatók.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt korábban bírálta a Fehér Házat a halálesettel kapcsolatos “szégyenteljes” válaszáért, mondván, hogy az Obama adminisztráció “első reakciója nem a diplomáciai képviseleteink elleni támadások elítélése volt, hanem az, hogy szimpatizált azokkal, akik helyeselték a támadásokat.

Ugyanakkor Ben LaBolt, Obama újraválasztási kampányának egyik szóvivője elmondta, hogy “felháborító, hogy olyankor, amikor az Egyesült Államok az egyik líbiai diplomáciai tisztviselőjének tragikus halálával néz szembe, Romney úr inkább politikai támadást indít.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!