NOTW – G20 plans response as food prices climb

középfok
A 2012 szeptemberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

 

G20 tervezi, hogy választ ad az élelmiszerárak emelkedésére: tudósítónk jelenti

A 20 országot tömörítő csoport találkozót tervez annak érdekében, hogy tagjai összehangolják az emelkedő élelmiszer árakra adandó válaszukat, számolt be róla a Financial Times, mivel az Egyesült Államokat az utóbbi több, mint fél évszázadban sújtó legsúlyosabb aszály kipusztítja a gabonaféléket, a gabona árát rekordmagasságokba emelve.

G20 tisztviselői azt tervezik, hogy konferenciabeszélgetést tartanak az augusztus 27-én kezdődő héten, hogy egy szeptember vége felé vagy október elején tartandó találkozóról egyeztessenek, írta a Financial Times, négy – az egyeztetések állását ismerőmeg nem nevezett tisztviselőt idézve

A viszonyítási alapot jelentő Chicago-i jegyzésű kukorica ára pénteken minden eddiginél magasabbra emelkedett azt követően, hogy az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium 17%-kal csökkentette termelési becslését, ezzel erősítve azokat a félelmeket, hogy a világ a 2008-as élelmiszerválság felé sodródik.

A mostani G20-as találkozó lesz az első Gyors Reagálású Fórum, amely egy olyan újonnan létrehozott testület, amely a döntéshozó tisztviselők számára lehetővé teszi a nemzetközi piacokon beálló rendkívüli helyzetek mielőbbi megvitatását, írta a napilap.A fórum része a G20 által támogatott, tavaly Franciaország kezdeményezésére létrehozott Mezőgazdasági Piaci Információs Rendszernek, és az újság beszámolója szerint sokan úgy vélik, ez lehet az egyik legfontosabb politikai válasz a 2007-2008-as válságra. Az áremelkedés oka az, hogy USA etanol kvótája kiújította az élelmiszer-üzemanyag vitát, mivel a kukorica 40 százalékából készül üzemanyag személy és teherautók számára. Ugyanakkor a G20-as tisztviselők hangsúlyozták, hogy a tervezett találkozó nem a pánik jele.

Sok tekintetben ez csak azt biztosítja, hogy mindenki azonos alapon álljon abban az értelemben, hogy mi is a valós helyzet, és természetesen próbálja elejét venni az olyan politikáknak, amelyek a piaci instabilitást súlyosbítják." – idézett a napilap egy G20-as tisztviselőt.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!