NOTW – Coffee prices soar

középfok

 A 2013. augusztusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Égbe szöknek a kávébab árak miután az elmúlt 30 év legrosszabb gombás fertőzése támadja meg a kávécserjéket

Az Arabica cserjék körülbelül 20%-a pusztult el Hondurasban a “la roya” járvány következtében, míg Brazília sem számít már olcsó kávébaba forrásnak.

A kávéfüggőknek égbe szökő árakkal kell szembenézniük, ha egy csészényire vágynak kedvenc italukból, mivel egy gombás betegség tizedeli a kávébab termést. Az Arabica cserjék körülbelül 20%-át pusztította el a “la roya” járvány – a legrosszabb 30 év óta. És Brazília is kezd megszűnni olcsó alternatív ellátóként, mert az egyre gazdagabb helyiek meg akarják tartani a legjobb kávébabokat maguknak. A globális italok elemzője, Jonny Forsyth a Mintel-től azt nyilatkozta: A minőségi Arabica babszemek globális ellátmánya nagyban függ Brazíliától. És azáltal, hogy csökkentik az ellátmányt egy ilyen időszakban, amikor óriási – és még mindig növekvő – a globális kereslet, éles emelkedést kényszeríthet ki a globális kávébab árakban. A brazilok egyre igényesebbek a kávéjukkal kapcsolatban, az ország magasabb minőségű Arabica kávébabjaikat egyre inkább bimbózó hazai piacukra szánják.”

A brit kávé ivók, akik olyan prémiumfajta márkákat élveznek, mint a Nescafé vagy a Kenco, olyan fő kávéláncokkal egyetemben, mint a Costa vagy a Café Nero, fogják leginkább megérezni a változást. És további rossz hír, hogy az élelmiszer árak is emelkednek – a hús, hal és szárnyas árai 6.4%-al emelkednek miután a hosszú tél megnövelte a keresletüket. A lóhús botrány miatt számos család váltott húspogácsáról csirkehús fogyastásra, tovább növelve az árakat 7%-al. A kései tavasz miatt pedig, a bárányhús ára ugrott meg 12%-kal, egy kereskedelmi magazin, a The Grocer szerint.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!