NOTW – Swedish men in skirts

középfok

 A 2013. júliusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

A fővárostól, Stockholmtól északra fekvő Roslagsbanan vonalán dolgozók az elmúlt két hétben szoknyát viseltek a munkahelyükön. A munkáltatójuk, Arriva azután tiltotta meg sofőrjeinek a rövidnadrág viselését, hogy januárban átvették a vonal üzemeltetését. A cég azonban az áldását adta arra, hogy a férfiak szoknyát hordjanak, egy helyi újság, a Mitti szerint. „Úgy véltük, hogy az Arriva képviseletében rendesen és megfelelően kell kinézni és a jelenlegi egyenruhák megfelelnek ennek az elvárásnak. Ha a férfiak szoknyát akarnak (viselni), akkor ez rendben van,” nyilatkozta Tomas Hedenius, az Arriva kommunikációs igazgatója az újságnak. „Diszkrimináció lenne azt mondani nekik, hogy másképp cselekedjenek.”

Martin Akertsen, sofőr, azt mondta a BBC-nek, hogy ő és a kollégái akkor jöttek elő szoknyaviselés ötletével, amikor télen tájékoztatták őket a cég új egyenruha szabályzatáról.

„Mindig is azt mondtuk, hogy ha majd jön a nyár, beszerzünk pár szoknyát és azt fogjuk hordani. Itt nayg melegek szoktak lenni, ezért rövidnadrágot hordanánk, de ha nem lehet, akkor itt vannak a szoknyák a kényelem érdekében.”

A férfi sofőrök csak meleg napokon viselnek szoknyát, hűvösebb időben a nadrág mellett döntenek. „Az utasok megbámulnak bennünket, de eddig senki sem mondott semmit – legalábbis nekem nem. És nem bánom, mivel ez leginkább a kényelemről szól,” teszi hozzá Mr. Akersten.

Kapcsolódó anyagok