NOTW – Abdication

középfok

 A 2013. júniusi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

A pillanat, amikor a királynő lemondott trónjáról a fia javára: hollandok ezrével áradtak az utcákra, hogy tanúi legyenek uralkodójuk, Beatrix lemondásának

Egy érzelmes Beatrix, a holland királynő átadta trónját legidősebb fiának, Vilmos Sándornak miközben ezrek tódultak Amszterdam utcáira, hogy üdvözöljék a több mint 100 év óta első királyukat.

A 46-évesmegszorította anyja kezét miután az amszterdami királyi palotában aláírták a lemondó nyilatkozatot. A hőn szeretett Beatrix 33 évig tartó uralkodásának végét sok ezer narancssárgába öltözött ember éljenezte az utcákon és milliók követték a nemzeti TV csatornán. A 75-éves úgy tűnt, mintha könnyeivel küszködne, amikor megjelent a 20,000 alattvalójára néző erkélyen.

„Boldog vagyok és hálás, hogy bemutathatom új királyotokat, Vilmos Sándort,” mondta az őt üdvözlő tömegnek. Pillanatokkal később, a generációs váltás szembeötlő jelképeként, elhagyta az erkélyt és az új király, a felesége és három lánya – a gyerekek egymáshoz illő sárga ruhácskákban és hajpántokkal – léptek elő és a tömegnek integettek.

„Drága édesanyám, ma átadtad a trónt, 33 megindító és inspiráló évet. Rendkívül hálásak vagyunk neked,” mondta az új király. A háromgyerekes apa felesége lesz Maxima királyné és legidősebb lányuk, Catharina-Amalia lesz Orange hercegnő, és a trón sorszerinti várományosa. Vilmos Sándortól, a 46-éves vízügyi szakembertől azt várják, hogy argentin származású feleségével együtt, aki korábban befektetési bankár volt, egy kevésbé formális hozzáállást vezessen be a monarchiába. Fogadalmában azt ígérte majd 17 millió alattvalójának, hogy 21.-ik századi királyuk lesz és nem egy ’protokoll-fetisiszta’. A lemondó nyilatkozatot Beatrix visszafogott lila ruhában írta alá, a holland kormány, Vilmos Sándor és Maxima előtt, aki halvány rózsaszínű ruhában jelent meg, fényes szoknyával és óriási masnival a bal vállán.

„Ma utat engedek egy új nemzedéknek,” mondta Beatrix. Április 30.-ka, a Királynő Napja mindig ünnepnap Hollandiában. Nagyon sokan már hétfőn szabadnapot vettek ki és már aznap estétől lelkes ünneplésbe csaptak utcai zenekarokkal és zenével.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!