NOTW - Oklahoma Tornado

NOTW - Oklahoma Tornado

Facebook Tweet

 A 2013. júniusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Oklahoma Tornado

Egy óriási, egy mérföldes átmérőjű vagy még annál is nagyobb tornádó legkevesebb 91 ember, köztük 20 gyerek, halálát okozta, miközben hétfő délután átszakított Oklahoma City egyes részein és kertvárosaiban, otthonokat lapítva szét, kocsikat hajigálva a levegőbe és legalább két iskolát zúzva össze. A sebesültek elárasztották a kórházakat és a hatóságok azt mondják, hogy sok ember még csapdában van, miközben a mentőalakulatok megpróbálják átküzdeni magukat a törmelékkel eldugaszolt utcákon át Moore kertvárosának sújtott részeire, ahol a legtöbb kár keletkezett.

Amy Eliott, Oklahoma City orvosszakértője azt mondta, hogy legkevesebb 91 ember vesztette életét, gyerekeket is belértve, és a tisztviselők szerint a vesztességek száma valószínűleg növekedni fog. A korházak legalább 145 sérültről, köztük 70 gyerekről adtak le jelentést. A moore-i Plaza Towers általános iskolából egy halom csavarodott fém és leomlott falak maradt csak. A mentőalakulatoknak sikerült néhány gyereket kimenteni a romok közül, de hétfőn este a csapatok még mindig azzal küszködtek, hogy átvágják magukat a leomlott gerendákon és eltakarítsák a romokat az útból, miközben folytak be a jelentések arról, hogy még több tucat diák csapdában van.

A Moore határán levő Oklahoma City-beli Briarwood általános iskola épületének homlokzatába kocsik csapódtak és a tetőt letépte a tornádó.

“Számos szomszédságot földig rombolt,“ mondta telefonos interjúra során az Oklahoma City rendőrségének őrmestere, Gary Knight. “Teljesen tisztára törölt kerületeket.” Azt mondta, hogy a törmelék és az utakat ért kár, a lassú forgalommal párosítva, hátráltatják a mentőalakulatokat miközben az érintett területek felé igyekeznek. Egy szószoló a Moore-i polgármesteri hivataltól azt mondta, hogy a mentőalakulatok azzal is küzdenek, hogy felmérjék a károkat. „Kérem, imádkozzanak értünk,” mondta. Brooke Cayot, az Oklahoma City Integris Délnyugati Egészszégügyi Központ szóvivője azt nyilatkozta, hogy este 9 óráig 58 beteg érkezett és 85 az Oklahoma Egyetem Egészségügyi Központjában áll kezelés alatt. A tornádó délután 2:56 perckor csapott le, 16 perccel azután, hogy kiment az első figyelmeztetés, és 20 mérföldet tett meg, mondta Keli Pirtle, a National Weather Service-től (Nemzeti Időjárásszolgáltatás) Norman, Oklahomából. 40 percet töltött a föld felszínén, mondta. Lecsapott Newcastle városára és kb 10 mérföldet tett meg Moore-ig, amely Oklahoma City egyik népes kertvárosa. Ms Pirtle azt mondta, hogy előzetes felmérések azt mutatják, hogy az EH skála szerint, amely 0 és 5 közötti skálán méri a tornádók erejét, 4-es erősségű tornádó volt. Határozott felmérés nem várható keddig, tette hozzá.

Moore már korábban is volt tornádó helyszíne, 1999. májusában, amikor a szél 302 mph rekordsebességet értek el, és a szakemberek azt mondták, hogy a szélsőséges időjárás nem szokatlan ebben a térségben az éve ez időszakában. Azonban, a térség ritkán látott ilyen nagy és ilyen erejű tornádót, mint a hétfői. A televízió hétfőn mutatott képeket a nagy térségben történt pusztításról, tömb után tömbnyi elpusztított otthonokat és üzleteket. A lakosok, néhányan közülük csak félig felöltözve és nyilvánvalóan ledöbbenve, törmelékek között kutattak. Pár építmény lángokban állt, a kocsik összevissza hajigálva, felforgatva, egymásra halmozva.

Nehézségi szint:
középfok
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Fehér Sára | 2013. Jan 29.

NOTW - Baby born on Armenian plane named after flight attendant

A 2013 februári szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Aug 27.

NOTW - Black bear raids Colorado sweet shop

A 2012 szeptemberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Sep 27.

NOTW - Barack Obama condemns Benghazi attack

A 2012 októberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Fehér Sára | 2013. Mar 26.

NOTW - An eight-year-old schoolboy marries 61-year-old woman

A 2013. áprilisi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt és nézhetsz meg hozzá egy videót. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább