Amazing Animals – Greedy Molly

alapfok

Az 2013. májusi szám 22. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

 

Mohó Molly

Állatorvosok mentettek meg egy falánk kutyát, miután megevett egy egész csomag, egészségre ártalmas csokoládéérmét. A Jack Russell-keverék azt hitte, hogy szerencsés napja van, hiszen gazdája rosszalkodó tappancsai közelében hagyott egy csomag csokiérmét.

De a gyömbér és fehér színű Molly-nak a PDSA (Plan-Do-Study-Act, ez egy különleges állatklinika, a szerk.) állatorvosaira volt szüksége ahhoz, hogy megmentsék az életét, miután megette az ártalmas csokoládét. A civil állatvédő szervezet, a PDSA arra ösztökéli a kutyatulajdonosokat, hogy tartsák távol kutyáiktól a csokoládét a húsvéti ünnepek alatt is, hiszen az kifejezetten mérgező vegyi anyagokat is tartalmazhat.

A kutya gazdája, Helen Bentley, aki a dorset-i Christchurch-ben él, arra érkezett haza, hogy a padlón egy halom, csokiérmékről lebontott, üres, gondosan kifektetett, csomagolópapír hevert. A 69 éves asszony így nyilatkozott: „Tudom, hogy a csoki veszélyes a kutyáknak, de kiugrottam egy rövid időre, és sajnos ottfelejtettem egy csomag csokiérmét a széken. Mollynak valószínű, nem tartott sokáig elérni a csokikat. Az összeset megette, egytől egyig, csak a csomagolópapírt meg a hálót hagyva meg, amiben voltak.”

Helen elrohant a három éves Molly-val a bournemouth-i PDSA PetAid kórházba, ahol az állatorvosok sürgősségi beavatkozást hajtottak vére rajta. Hánytató gyógyszert adtak neki, hogy gyorsan kiürüljön az életveszélyes csokoládé a szervezetéből. Szerencsére, Molly még aznap hazamehetett. Kapott gyógyszereket, amelyek segítették a maradék mérgező anyag felszívódását, így elindulhatott a teljes felépülés felé vezető úton.

Helen azt gondolja, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azokkal a veszélyekkel, amelyeket bizonyos ételek jelentenek a kutyáikra nézve, mint amilyen a csokoládé is például.

Majd hozzátette: „Az eset óta sok emberrel beszélgettem, és félelmetes látni azt, hogy milyen kevesen fogják fel, veszélyes csokoládét adni házi kedvenceiknek. Egyesek azt mondják, hogy állandóan adnak belőle a háziállataiknak. Mivel nem annyira köztudott, hogy ez veszélyes, több gazdát fel kellene erről világosítani, különösen ilyenkor húsvét tájékán.”

Tavaly több mint 400 esetben kellett a PDSA PetAid kórház állatorvosainak és ápolónőinek csokit evő kutyákat ellátniuk. Sok házi kedvenc szorult sürgősségi ellátásra, miután a theobromine (az emberi fogyasztásra készült csokoládé általános hozzávalója), káros hatásának estek áldozatul. Az egyéb népszerű húsvéti finomságok mint pl. a csokival bevont mazsola, földimogyoró és kávébab még veszélyesebbek a házi kedvencekre nézve.

Egy nemrégiben készített PDSA-kutatás beszámolója szerint több mint fél millió állat lehet kitéve ezeknek a veszélyeknek, hiszen a tulajok hét százaléka ad kedvenceinek emberi fogyasztásra szánt csokoládét. PDSA rangidős, sebész állatorvosa, Elaine Pendlebury arra ösztökéli a gazdákat, hogy alaposan gondolják át, mit adnak kutyáiknak húsvétkor. Azt mondta: „Ha nem tudsz ellenállni annak, hogy valami kis húsvéti jutalmat adjál nekik, tegyél róla, hogy az valami állatbarát, nekik való vagy biztonságos legyen. Egy új játék vagy egy szép hosszú séta jó alternatíva lehet, a gazdiknak pedig, a csokit ugyanúgy kellene tárolniuk, mint a gyógyszereket, ha házi kedvenceik vannak.” Hozzátette: „A csokoládémérgezés tünetei a kutyákon általában az evést követően négy órával jelentkeznek, és egészen 24 órán át tarthatnak. Az első jelek közé tartozhat a mértéktelen szomjúság, hányás, hasmenés, gyomorfájás és nyugtalanság. Ezek a tünetek aztán remegéshez, abnormális szívritmushoz, hőemelkedéshez és felgyorsult légzéshez vezethetnek. Súlyos esetekben a kutyáknál rohamok kezdődhetnek, veseelégtelenség állhat be, és végső esetben még halálos kimenetelű is lehet a mérgezés.”

A kiemelkedő minőségű étcsokoládék, amelyekben gyakran a legmagasabb a kakaó szárazanyag-tartalom, a legveszélyesebbke a kutyákra nézve. Egy szelet minőségi étcsokoládék több mint elegendő theobrominet tartalmaznak ahhoz, hogy halálosan megmérgezzen egy olyan kisebb testű kutyát, mint pl. a Yorkshire Terrier.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!