NOTW - Margaret Thatcher

NOTW - Margaret Thatcher

Facebook Tweet

Az 2013. májusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Elhunyt Margaret Thatcher, a Vaslady

Agyvérzést követően 87 éves korában elhunyt Margaret Thatcher, Nagy Britannia háború utáni miniszterelnöke, jelentette be családja. 

Szóvivője, Lord Bell a következőket nyilatkozta: „ Mark és Carol Thatcher mély fájdalommal közölték, hogy édesanyjuk, Thatcher bárónő békességben hunyt el ma reggel egy infarktust követően. További nyilatkozatot később teszünk közre.” 

A Vaslady-ként ismert Margaret Thatcher 1979 és 1990 között kormányozta Nagy Brittaniát. Nemcsak Nagy Brittania első női miniszterelnökeként vonul be a történelembe, hanem az az asszonyként is, aki átalakította Nagy Brittania gazdaságát amellett, hogy nemzetközi színtéren tekintélyes ellenfélnek is tartották. Lady Thatcher az egyetlen olyan brit miniszterelnök aki az állam szerepéről alkotott politikai eszméket hagy hátra maga mögött; olyanokat, amelyeket a többi vezető és más nemzetek is törekedtek követni és alkalmazni. 

A modern globalizált gazdaság – monetraizumus, privatizáció és a dereguláció, a kisméretű kormány, alacsonyabb adók és szabadkereskedelem mind azoknak a politikai vezérelveknek eredményeként lettek meghírdetve, amelyeket arra használt, hogy visszafordítsa Nagy Brittania gazdasági hanyatlását. Mindenek felett, Amerikában és Kelet Európában neki tulajdonítják, barátjával Ronald Reagannel egyetemben, a hidegháború nyugati győzelemmel való zárulását. 

Az elmúlt években Lady Thatcher egészsége mindinkább legyengült egy sor infarktust követően 2001 és 2002-ben. Lánya Carol azt is elárulta, hogy 2008-ban demenciát diagnosztizáltak nála, amely az elmúlt évtizedben egyre inkább kihatott memóriájára. Betegeskedése gátolta meg abban is, hogy részt vehessen a David Cameron által szervezett Downing Street –i 85.-ik születésnapi partiján is, 2010. októberében. Abban is megakadályozta, hogy jelen legyen Vilmos herceg és Kate Middleton királyi esküvőjén a Westminster Abbey-ben 2011. április 29.-én. 

Lady Thatcher két emlékrajzi kötete jelent meg. Az első, ’The Downing Street Years’ (A Downing Street-i évek) (1993) a miniszterelnökségének idejéről szól, míg a második, ’The Path to Power’ (Út a hatalomig) (1995) a korai életszakaszát írja le. Egy nemzetközi ügyekről szóló magisztrális kötetet is megjelentetett; ’Statecraft’ (2002).

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2013. Jan 29.

Best of British - Quiz

Nézzük mennyi mindent tudsz Nagy-Britanniáról és a britekről! Töltsd ki a tesztet, és nyerj páros belépőt a hétvégi ENGLISH WEEKEND-re! A válaszokat 2013.01.30-án délig várjuk!
Tovább
Fehér Sára | 2013. Jan 03.

How To Do a British Accent

Azt hiszed reménytelen a tökéletes brit akcentus elsajátítása? Nézd meg a videót, és próbáld ki te is a tippeket!
Tovább
Szalai Nóri | 2013. Jan 06.

Interesting Facts About British Tea

Azt mindenki tudja, hogy a britek szinte "nemzeti itala" a tea, de vajon ismersz minden teázással kapcsolatos szokást és érdekességet is?
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Jan 28.

Charities in Britain

A 2012 februári szám 56-57. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Szalai Nóri | 2013. Apr 08.

Margaret Thatcher the Iron Lady

Összefoglaló a Vaslady életútjáról és munkásságáról szószedettel és hanganyaggal. 
Tovább
Fehér Sára | 2013. Apr 08.

The Iron Lady dies aged 87

87 éves korában agyvérzésben meghalt a Vaslady, Margaret Thatcher. 
Tovább