NOTW – Margaret Thatcher

Az 2013. májusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Elhunyt Margaret Thatcher, a Vaslady

Agyvérzést követően 87 éves korában elhunyt Margaret Thatcher, Nagy Britannia háború utáni miniszterelnöke, jelentette be családja. 

Szóvivője, Lord Bell a következőket nyilatkozta: „ Mark és Carol Thatcher mély fájdalommal közölték, hogy édesanyjuk, Thatcher bárónő békességben hunyt el ma reggel egy infarktust követően. További nyilatkozatot később teszünk közre.” 

A Vaslady-ként ismert Margaret Thatcher 1979 és 1990 között kormányozta Nagy Brittaniát. Nemcsak Nagy Brittania első női miniszterelnökeként vonul be a történelembe, hanem az az asszonyként is, aki átalakította Nagy Brittania gazdaságát amellett, hogy nemzetközi színtéren tekintélyes ellenfélnek is tartották. Lady Thatcher az egyetlen olyan brit miniszterelnök aki az állam szerepéről alkotott politikai eszméket hagy hátra maga mögött; olyanokat, amelyeket a többi vezető és más nemzetek is törekedtek követni és alkalmazni. 

A modern globalizált gazdaság – monetraizumus, privatizáció és a dereguláció, a kisméretű kormány, alacsonyabb adók és szabadkereskedelem mind azoknak a politikai vezérelveknek eredményeként lettek meghírdetve, amelyeket arra használt, hogy visszafordítsa Nagy Brittania gazdasági hanyatlását. Mindenek felett, Amerikában és Kelet Európában neki tulajdonítják, barátjával Ronald Reagannel egyetemben, a hidegháború nyugati győzelemmel való zárulását. 

Az elmúlt években Lady Thatcher egészsége mindinkább legyengült egy sor infarktust követően 2001 és 2002-ben. Lánya Carol azt is elárulta, hogy 2008-ban demenciát diagnosztizáltak nála, amely az elmúlt évtizedben egyre inkább kihatott memóriájára. Betegeskedése gátolta meg abban is, hogy részt vehessen a David Cameron által szervezett Downing Street –i 85.-ik születésnapi partiján is, 2010. októberében. Abban is megakadályozta, hogy jelen legyen Vilmos herceg és Kate Middleton királyi esküvőjén a Westminster Abbey-ben 2011. április 29.-én. 

Lady Thatcher két emlékrajzi kötete jelent meg. Az első, ’The Downing Street Years’ (A Downing Street-i évek) (1993) a miniszterelnökségének idejéről szól, míg a második, ’The Path to Power’ (Út a hatalomig) (1995) a korai életszakaszát írja le. Egy nemzetközi ügyekről szóló magisztrális kötetet is megjelentetett; ’Statecraft’ (2002).

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!