NOTW – Radioactive barrels in La Manche

középfok

Az 2013. májusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Rádiokatív hulladékkal teli hordókat találtak a La Manche-csatornában

Német újságírók rádióaktív hulladékkal teli hordókat találtak egy vízalatti völgyben a La Manche-csatornában, amelyeket fél évszázaddal korábban dobtak bele. Németországi politikusok kérték a potenciálisan ártalmas tartályok eltávolítását.

A 28,500 alacsony szintű rádioaktív hulladékkal teli tartályt a britek és a belgák süllyesztették el a la Manche-csatornában 1950 és 1963 között. Nagy részüket egy Hurd’s Deep nevű vízalatti csatornába süllyesztették el Alderney szigetének közelében. Pár hordót a német-francia  televízió, az ARTE munkatársai találtak meg egy oknyomozói riport készítése során, amely április végén kerül adásba.

A nyomozás részeként, a német SWR televízió egy távirányítású robottengeralattjárót küldött a csatorna mélyére. A csapat 2 hordót csupán 124 méter mélyen fedezett fel, pár kilométerre a francia partoktól. A szakemberek azt feltételezték, hogy a hordók már rég szétmállottak a rozsdától és tartalmuk szerteoszlott az óceánban, ezáltal ártalmatlanná téve a veszélyes hulladékot. Az IAEA szerint a tárolók körülbelül 17, 224 metrikus tonnányi alacsony szintű radioaktív hulladékot tartalmaznak.

A brit hordók tartalmáról azt becsülik, hogy radioaktivitásuk 58 ezer milliárd becquerel, míg a belgáké  2.4 ezer milliárd becquerel. Az EU-szabvány szerint az ívóvíz megengedett szennyezettsége 10 becquerel literenként.

Nézd meg ezt is:  Beszélő tanulókártyák - Tömegközlekedés
Kezdőlap
Leckekereső
Napi leckék
Videokurzusok
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!