NOTW – Floating office in Helsinki


Szalai Nóri | 2013. 10. 29.
alapfok

A 2013. novemberi szám 6. oldalán olvasható hírt hallgathatod meg itt. 

Helsinki, Egy hajózási vállalat új úszó irodát épített

Egy hajózási vállalat közelebb vitte székhelyét a munkahelyhez oly módon, hogy meglepő módon egy3,5 millió fontos úszó irodát épített. A Finn Arctia Shipping irodája 400 méterre költözött régi központi irodájától a Helsinki Merikasarmi rakparton kikötött flottájához. Az új iroda kissé másképp néz ki, mint a cég óriáshajói, amelyek közt két óriási, 104 m-es jégtörő hajó is található. 49 méteres hosszával a központ fele akkora, mint a cég nagyobb hajói. Az Arctia nyilatkozata szerint menedzsmentjét és szárazföldi személyzetét a lehető legközelebb kell hozni a cég hajóihoz. Az irodát egy közeli hajógyár építette, mielőtt azt helyére vontatta a tengeren. Hídszerű kikötőhíddal a hajókkal azonos kikötőgátra csatlakozva immár lehetővé teszi a tengeri személyzet és a menedzsment számára, hogy az irodából pillanatokon belül átmehessenek a hajókra.

Markku Tuhkanen, az Arctia kommunikációs igazgatója elmondta: “Az irodánk elég messze helyezkedett el a hajóktól, így számos lehetőséget kellett végiggondolnunk. Gondoltunk arra, hogy irodahelységeket bérelünk a jégtörők közelében, illetve, hogy új irodát építünk, vagy egy régi hajót alakítunk irodává. Aztán valaki felvetette, hogy ha világszínvonalú jégtörőket tudunk építeni, akkor miért ne tudnánk egy egyszerű úszó irodát építeni. Végül ez gazdaságilag hatékonyabb volt, mint a közelben irodát bérelni”.

A hideg téli hónapok során a vállalat fő prioritása a Finnország kikötőibe és azokból kifelé irányuló tengeri forgalom késések nélküli biztosítása. Ez azt jelenti, hogy a vállalat felelős a jég feltöréséért a charterhajók előtt és a charterek navigálásáért, illetve az olajfoltokkal kapcsolatos feladatok ellátásáért. A nyár során ugyanakkor a vállalat többcélú hajói főleg a sarkvidéki vizeken működnek közre a tengeri olaj és gázmezők biztonságos üzemének biztosításában.

 

Tuhkanen úr elmondta: “Katajanokka Helsinki szívében található, tehát igen komoly kihívást jelent bármi újra építési engedélyt szerezni. Így meghívtuk a környéken lakókat és a szomszédokat, hogy hallgassák meg a terveket mielőtt bármit mondunk nyilvánosan. A helyi lakosok és a Külügyminisztérium nagyon támogatóak voltak, és örülnek az eredménynek, hogy az iroda elkészült.”

Nehézségi szint:
alapfok
Címkék:
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok