NOTW - Haribo Billionaire Dies at 90

NOTW - Haribo Billionaire Dies at 90

Facebook Tweet

A 2013 novemberi zám 7. oldalán olvasható hírt hallgathatod meg itt. 

90 éves korában meghalt a Haribo gumimaci-milliárdos

A Haribo, a “Hans Riegel Bonn” cégnévből álló mozaikszó, amely cégnek tulajdonítják a gyerekek által a játszótéri pletykák ellenére mohón fogyasztott legendás, áttetsző, gyümölcsös gumicukorkák feltalálását. A Haribo az idősebb Riegel által 1922-ben bevezetett, és mai ikonikus medvealakjának alapját képező “táncoló medve” alakú gumicukrai mellett más alakú termékek színes skáláját hozta létre a gilisztáktól a rovarokon át a cápákig, pingvinekig és mindenféle rajzfilmhősig. A vállalatnak sikere volt a Gyümölcskoktél, Panda és Happy Cola gumicukrokkal is.

Az 1920-ban alapított Haribo a második világháború elejére egy 400 főt foglalkoztató vállalattá nőtt, ám a világméretű konfliktus következtében a cég foglalkoztatottainak száma 30-ra zsugorodott. Az ifjabb Hans Riegel és fivére – mindketten hadifogságba estek – vették át a Haribo-t apjuk 1945-ben bekövetkezett halála után, és a vállalatot egy 1000 főt foglalkoztató céggé építették újjá öt éven belül.

A gyümölcsös ízű medvék 1980-ig nem jutottak el az Egyesült Államokba, ám gyorsan kulturális jelenséggé váltak, “A Gumimacik kalandjai” címmel még egy Disney TV sorozatot is ihletve. A Haribo versenytársai Garfield, vagy Care Bear alakú, illetve Várak és Sárkányok témájú gumicukrokat gyártottak.

 

2009-re a Haribo a jelentések szerint már minden nap 80 millió macit gyártott. A vállalat jelenleg 6000 főt foglalkoztat Németországban és más európai termelő egységeiben. Riegel vagyona összesen 4,2 milliárd dollárra rúgott a Bloomberg Milliárdos Index szerint. Riegel a mai napon halt meg Bonnban egy jóindulatú agydaganat eltávolítására irányuló sikeres műtétet követő szívelégtelenség következtében, hozta a Bloomberg tudomására a vállalat egy e-mail nyilatkozatban 

Nehézségi szint:
alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
| 2008. Feb 24.

Food Idioms - Ételekkel kapcsolatos idiómák

Ebben a fejezetben ételekkel kapcsolatos kifejezéseket és idiómákat fogunk tanulni.
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Feb 23.

U2 - Sweetest Thing

The song was reportedly written by Bono as an apology to his wife Ali Hewson for having to work in the studio on her birthday during The Joshua Tree sessions. At Alison's request, profits from the single went to her favoured charity, Chernobyl Children's Project International.
Tovább