NOTW - Lampedusa crisis

NOTW - Lampedusa crisis

Facebook Tweet

A 2013. novemberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. 

Bevándorló válság Lampedusa-ban: Szicília szükségállapotot hirdet

Szicília kormányzója a bevándorlók nagy száma miatt szükségállapotot hirdetett. A rendelet az immár napi több száz Afrikából és Szíriából bevándorló emberrel foglalkozó segélymunkások számára pénzeszközöket szabadít fel. Olasz illetékesek elmondták, hogy október 15-én 370 bevándorlót mentettek ki három hajóról a Líbia és Szicília közötti vizeken. A bevándorlókat átszállították Lampedusa szigetére. Olaszországban országos polgári védelmi szolgálat működik, és a szükségállapot azt jelenti, hogy a szolgálat hatékonyabban végezheti az új bevándorlókkal kapcsolatos munkáját, jelentette Rómából a BBC riportere, David Willey.

Lampedusát elárasztották az újonnan érkezők, tehát a bevándorlók átszállítása a bevándorlási szükséghelyzet kezeléséhez szükséges infrastruktúrával jobban ellátott szicíliai ideiglenes szállásokra a legfontosabb, tette hozzá tudósítónk. A legutóbbi mentőakciókra azután került sor, hogy Olaszország bejelentette, megnöveli az ellenőrzést miután több száz, túlterhelt hajókon utazó bevándorló vesztette életét. Október 11-én legalább 33 ember halt meg amikor hajójuk Málta és Lampedusa között felborult. Egy héttel korábban több mint 350 bevándorló halt meg a sziget partjainál egy másik hajótörésben, amely az utóbbi évek legtöbb halállal járó balesete volt.

Olaszország korábban már kérte az EU segítségét az évente több ezer partra vetődő kétségbeesett bevándorló helyzetének kezeléséhez. Sok család a háború és a szegénység elől menekül Afrikából és a Közel-Keletről Európába egy jobb élet reményében. A legutóbbi halálos esetek kapcsán tovább sürgették az EU közbelépését.

Hétfőn az olasz védelmi miniszter, Mario Mauro elmondta, hogy országa meg kívánja háromszorozni jelenlétét a Földözi tenger deli részén. “Határozottan közbe kell lépnünk a hajótörések megakadályozására”, mondta az olasz Avvenire lapnak. Kassim Kayra, a BBC tudósítója elmondta, hogy az olasz hatóságok elfogtak egy bevándorlókkal teli “anyahajót”. A parti őrség és a határőrség hajóin felül az olasz haditengerészetnek is van három darab, négy helikopter támogatásával dolgozó hajója az ellenőrzött területen. A hajók kérhetik két, éjjellátó eszközökkel felszerelt megfigyelő repülőgép segítségét is.

Az EU menekültügyi ügynökségének szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy Olaszország szintén tervezi, hogy 8 000-ről 16 000-re növeli befogadó kapacitását. “A bevándorlókat át kell szállítani a szárazföldre az erre kialakított befogadó rendszerbe. Olaszország óriási erőfeszítéseket tesz... a befogadó kapacitás jövő év januárjától kezdve emelkedik majd.” - mondta Maurizio Molina.

 

Az olasz belügyminisztérium szerint idén 35 085 bevándorló érkezett Olaszország partjaihoz, akik közül 24 000-en (73%) felelnek meg a menedékjog jogi feltételeinek. A bevándorlók között 9805 szíriai, 8842 eritreai, 3140 szomáliai, 1058 mali és 879 afgán van. A minisztérium illetékese szerint nagyjából 21 000-en indultak Líbiából és 8000-en Egyiptomból.

Nehézségi szint:
középfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Fehér Sára | 2013. Jul 24.

NOTW - Charity donations soar for swimmer

 A 2013. augusztusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább
Fehér Sára | 2013. Jan 29.

NOTW - Daniel Gyurta makes a copy of gold medal for family of Norway’s Alexander Dale Oen

A 2013 februári szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Fehér Sára | 2013. Aug 16.

NOTW - Egypt crises

A 2013. szeptemberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább
Fehér Sára | 2013. May 29.

NOTW - Black and white students

 A 2013. júniusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább