NOTW - Sweden's King celebrates 40 years

NOTW - Sweden’s King celebrates 40 years

Facebook Tweet

A 2013. októberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. 

Svédország királya trónra kerülésének 40. évfordulóját ünnepli

XVI. Károly Gusztáv svéd király vasárnap a stockholmi királyi palota kertjében tartott bállal ünnepelte trónra kerülésének 40. évét. A hétvégén több ünnepség is volt, többek közt szombaton koncertet és vacsorát adtak, illetve vasárnap reggel a palota kápolnájában istentiszteletet tartottak. A közeli Dániából, Finnországból, Izlandról és Norvégiából érkező előkelőségek részt vettek a templomi szertartáson.

A király 67 éves, és az elmúlt években kérdések merültek fel azt illetően, hogy meddig marad a trónon. Egy, az esemény alkalmából készült interjúban a király beszélt a témáról: “Erre nem tudok válaszolni. Ezt fokozatosan az egészségem fogja meghatározni. Ám úgy vélem, ez nagyon izgalmas, mivel annyi minden történik körülöttünk a világban.”

Károly Gusztáv Folke Hubertusz, Jämtland hercege 1973. szeptember 15-én, 27 éves korában lett Svédország uralkodója. Nagyapját, VI. Gusztáv Adolfot követte a trónon. Károly apja, Károly Gusztáv, az akkori koronaherceg 1947-ben egy repülőgép balesetben életét vesztette, így nyílt meg fia útja a trónörökléshez. Károly Gusztáv király 1976-ban vette eleségül a német születésű Silvia Renate Sommerlath-ot. Három gyermekük van: Viktória koronahercegnő, Károly Fülöp herceg és Madeleine hercegnő.

1980-ban a svéd parlament módosította a trónöröklési törvényt, amely az abszolút elsőszülöttséget alkalmazza. A törvénymódosítás lényegében azt jelentette, hogy az uralkodó elsőszülött gyermeke lesz a trónörökös, annak nemétől függetlenül. 1980 előtt Károly Fülöp herceg volt a svéd trónörökös, ám most ez a megtiszteltetés és felelősség Viktória koronahercegnőt illeti. A trón elfoglalásakor Viktória lesz Svédország történetének harmadik női uralkodója, és az 1720 utáni első királynő.

Nehézségi szint:
alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2013. Jul 24.

William, Kate and the Royal Baby Boy

A 2013. augusztusi szám 9. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. 
Tovább
Szalai Nóri | 2011. Mar 03.

Royal Wedding Sick Bag

Hallás utáni értést ellenőrző feladatlap, ingyenesen letölthető audióval és PDF feladatlappal.
Tovább
Szalai Nóri | 2013. Feb 09.

William and Kate kiss on the Balcony - Royal Wedding

A 2013. februári szám 10. oldalán olvasható cikkhez kapcsolódóan nézhetsz meg itt egy rövid videót.
Tovább