NOTW – Egypt crises

középfok

A 2013. szeptemberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Letölthető tartalmak

Egyiptomi válság: Kairóban nagyon megemelkedett a halálos áldozatok száma

Egyre többen félnek, hiszen nagyon megemelkedett a halottak száma az ellenzéki tüntetésekre szerdán lecsapó egyiptomi kormány intézkedései miatt, mindeközben az aktivisták rögtönzött hullaházakat fedeznek fel szerteszét a városban.

Egyiptom egészségügyi minisztere összesen 525 halálos áldozatról számol be, és további 43 rendőr halálát jelentette be, de ebben nem lehetnek benne azon holttestek, amelyek a Muzulmán Testvériség ellenőrzése alatt álló mecsetekben és termekben sorakoznak.

A becslés szerint 3.717 sebesültje volt az összecsapásoknak. Sok száz tetem fekszik egymás mellett az el-Imam mecsetben, nem messze Rabaa el Adaweya-tól, amely a tüntetések fő színhelye volt.

A Human Rights Watch szerint összesen 235 holttest van a mecsetben. A szemfedéllel borított hullák a mecset egyik végétől a másikig sorakoznak, és nem valószínű, hogy a kormány által közzétett hivatalos becslése számlálja ezeket a halálos áldozatokat. A családok rokonaik holttestei körül gyülekeznek. Mohammed Fathallah, az Egészségügyi Minisztériumtól, azt közölte, hogy nem tud az el-Imam mecsetben levő holttestekről.

Az el-Imam-nál levő emberek azt mondták, hogy a holttesteket elvitték a helyszínről, hiszen az előző nap kiürítették a helyszínt. A beszámolók szerint, további holttestek fekszenek felhalmozva a Nuri Khatab és a Mostafa Mahmoud mecsetekben. A Muzulmán Testvériség összesen 2.200 halottról számol be és több mint, 10.000 sérültről.

A Testvériség, Mohammad Morsi eltávolított elnök iszlamista mozgalma, bejelentette, hogy felvonulást terveznek a főváros Al-Imam mecsetjétől, hogy rokonaik halála miatt tüntessenek.

A felhívás egy feszültséggel teli éjszaka után hangzott el, a katonaság által támogatott ideiglenes kormány döntését követően, miszerint egyhónapos, országos szükségállapotot és kijárási tilalmakat rendel el 14 tartományban. Kairóban, Morsi hívei által hetekig elfoglalt Rabaa al-Adawiya és Nahda téri tüntetések elszenesedett helyszíneiről teherautókkal takarították el a törmeléket, lebénítva a környéket.

Morsi-plakátok szétszórva hevertek megégett ételkonzervek mellett, miközben egy kevéske forgalom azért visszatért már az utcákra. Morsi hívei elkezdték menetüket az el-Imam mecsettől, ez jelenleg rögtönzött hullaháza az előző napi Rabaa el Adaweya- i események több mint 200 halálos áldozatának.

A menetelők az elűzött elnök plakátjait szorongatják és a biztonsági szerveknek kántálnak: „Megöltétek a fiainkat, találkozunk holnap!”

Egy katonatiszt azt mondta, annak ellenére. hogy nem türik az olyan ülősztrájkokat , mint amilyen kairói  a Rabaa al-Adawiya mecset előtti fő tüntetés volt, a szükségállapot ellenére is előfordulhatnak tüntetések. A halottakat nappal temethetik el, még pénteken is, ami a muzulmánok fő imanapjának számít, mindeközben düh áraszthatja el az utcákat.

Kapcsolódó anyagok