A 2013. szeptemberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod.

NOTW - Earthquakes shock New Zealand

Facebook Tweet

A 2013. szeptemberi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Földrengés Új-Zélandon

Erős földrengések rázták meg Új-Zéland központját, otthonokat és egy hidat döntve romba, ekkor az irodákban dolgozók fedezék után tülekedtek a fővárosban.

Az első rengés, 6.5-ös magnitúdóval, kicsivel délután fél három után csapott le Seddon kis South Island-beli városkája közelében. Ezt éhány 5-ös és annál magasabb magnitúdójú utórengés követte.

Barbara Dunn, rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy az epicentrum közelében levő pár otthon súlyosan megrongálódott, összeomlottak kémények és beomlottak tetők is. Azt mondta, hogy összeomlott egy híd a 1-es autópályán, ahova kövek és törmelék is hullott, ez az út Seddon közelében levő forgalom fő útvonala. A rendőrség lezárta a főút egy szakaszát.

Sérültekről nem számoltak be a korai jelentések.

Wellingtonban, a fővárosban kiürítettek egyes épületeket, de van, ahol csak a rengés a tárgyakat verte le a polcokról. A rendőrség közölte, hogy sok embert a megakadt wellingtoni liftekből szabadítottak ki. Az első földrengés ideiglenesen lebénította a nemzeti tőzsdét is, ezt délután 3:45-kot indították újra.

Az amerikai Geológiai Szolgálat (U.S. Geological Survey) azt mondta, hogy az első földrengés epicentruma Wellingtontól 94 kilométerre volt nyugatra 10 kilométeres mélységben. A helyi hatóságok nem adtak ki cunamira fegyelmeztető jelzést. Egy hasonló erejű rengés, amely három héttel korábban rázta meg ugyanezt a környéket, eltörte a fő vízcsatornát, ablakokat zúzott be és lerombolt elektromos vezetékeket is.

Új-Zéland része az ún. csendes-óceáni „Tűzgyűrű”-nek, ahol rendszeres a szeizmikus aktivitás. Egy súlyos földrengés Christchurch városában 2011-ben 185 halálos áldozatot követelt, és elpusztította a belváros jelentős részét.

Nehézségi szint:
középfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Fehér Sára | 2013. Jan 29.

NOTW - Baby born on Armenian plane named after flight attendant

A 2013 februári szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.
Tovább
Fehér Sára | 2013. May 29.

NOTW - Black and white students

 A 2013. júniusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább
Fehér Sára | 2013. May 29.

NOTW - Abdication

 A 2013. júniusi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább
Fehér Sára | 2013. Mar 26.

NOTW - “Long live the Pope!”

Az 2013. áprilisi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt és nézhetsz meg hozzá egy videót. A cikk fordítását is itt találod. 
Tovább