NOTW – The recipe for a successful trip to Mars?

A 2013. szeptemberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Mi a sikeres Marsra utazás receptje? Húskonzerv, Nutella és egy kevéske kuszkusz

Egy csapat ’gasztronauta’ az elmúlt négy hónapot egy kis dómban töltötte Hawaii egyik kopár lávamezején, azt kutatva, hogy milyen ételeket ennének az űrhajósok egy Mars-küldetés során. Receptjeikkel tegnap hozakodtak elő, már az űrruhák nélkül, amelyet viselniük kellett minden egyes alkalommal, amikor kimerészkedtek az utoljára 1984-ben kitörő még aktív Mauna Loa vulkán északi lejtőire.

A hattagú csoport a Nasa HI-SEAS Hawaii űrkutatási programjának 1 millió dolláros projektje keretében dolgozott a Hawaii vulkán elszigetelt lejtőjén. A projekt célja, hogy a hosszú idejű űrküldetésekhez vizsgálja az élet és főzés körülményeit, ezt a NASA Human Research programja, a Hawaii Egyetem és a Cornell Egyetem finanszírozta.

Más kutatási projektek között, a csapat különböző ételeket készített el, amelyek megoszlottak fagyasztva szárított ételekre, és az éppen rendelkezésükre álló élelmiszerekből készült ételekre.

A csapat kapitánya, Angelo Vermeulen azt mondta, hogy a nem romlandó hozzávalókkal az a gond, hogy általában erősen feldolgozott élelmiszerek és rostban hiányosak. Azt is hozzátette, hogy lenyűgözte mennyire hasonlít a fagyasztva szárított termékek íze a friss terményekéhez. Ami pedig csakugyan fontos a jövőbeli űrküldetésekhez, az a házias konyha ételei, mint mondta. A csapat egyik kedvence a Nutella volt, a csokis, mogyorós krém.

A NASA szerint a hosszabb idejű űrkutatás a jövőben, nevezetesen a 2030-as mars-küldetés, új kihívást jelentenek az élelmiszer-rendszerek biztosításában, amelyekkel több éves utazásokat láthatnak el.

Egy Mars-béli küldetés során az űrhajósok képesek lehetnek a saját élelmiszereiket megtermelni és magukkal vinni olyan nyers hozzávalókat, amelyekből tofut, kenyeret, tésztát és lisztet készíthetnek.

Azonban van pár akadálya egy éhes csapat etetésén azek űrben. Az ételnek 5 évig kell elállnia, és eléggé változatosnak is kell lennie, ahhoz, hogy érdekes maradjon.

A csapat együttműködött Jean Hunterrel, a biológiai és környezeti mérnökség kisegítő professzorával, abbéli kutatásában, hogy az űrhajósok miért veszítik el az űrben ízlelő érzéküket. Alacsony gravitációkor több testi folyadék áramlik a fejbe, ez kihat szaglóérzékünkre, ezért mérni fogják azt is, hogy hogyan hat a fejben levő folyadék felgyülemlése a szaglóérzékükre, és hogy mennyi ideig tart ennek hatása.

A legutóbbi HI-SEAS projekt eredményeinek és az összegyűjtött adatoknak a feldolgozása néhány hónapig eltart majd. A ténymegállapításokat az idén a Pekingben megrendezett Nemzetközi Világűrkongresszuson fogják feltárni.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!