2013.12.20. - Egy kis édesség?
2013.12.20. - Egy kis édesség?

2013.12.20. - Egy kis édesség?


Hogy minden e-mailünket megkapd, add hozzá címlistádhoz a szalai.nori@5percangol.hu-t.
 
 
2013. Dec 19.
 

Szia!

Ma fogunk utoljára a karácsonnyal foglalkozni, és megnézzük, hogyan készül a britek népszerű és hagyományos karácsonyi édessége a Christmas Pudding. 

Ne feledd, hogy ma is 09.00-19.00-ig vagyunk nyitva, szombaton 09.00-18.00-ig, vasárnap pedig 10.00-14.00-ig. Várunk mindenkit szeretettel sok kedvezménnyel, karácsonyi ajándékutalvánnyal! 

... és azt se, hogy megjelent a nyomtatott 5 Perc Angol magazin januári száma (a decemberi is kapható párhuzamosan), ennek tartalmába itt nézhetsz bele:) 

Jó tanulást és kellemes hétvégét kívánok! 

Üdv,
Nóri

facebook twitter

Mai lecke

A pudding alapját december első vasárnapján, az úgynevezett ’Stir-up-Sunday’ napon készí­tik el. Ekkor a hagyomány szerint a család minden tagja megkeveri az édesség alapját, mégpedig csukott szemmel és keletről nyugati irányba, keverés közben kívánva valamit. Ezek után megsütik, majd hűvös helyen tárolják Karácsony napjáig, amikor egy gőzölés után a vacsora méltó lezárásaként az asztalra kerül.

A süteményt magyalággal díszítik, leöntik forró brandy-vel, majd meggyújtják, hogy így ijesszék el az ártó szellemeket. Egy másik népszerű szokás szerint egy ezüstpénzérmét sütnek bele, és aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben. Tálaláskor brandy-vel ízesített vajjal  (brandy butter), tejszínnel vagy vanília sodóval szokták még gazdagabbá tenni ezt a tipikus karácsony finomságot.

Traditional Christmas Pudding Recipe - easy:)

a videó indítása: ITT
 

Serves:  4-6

Pudding ingredients:

• 50g butter 
• 50g plain flour (sima liszt)
• Half a teaspoon of mixed spice (vegyes fűszerek - karácsonyi:)
• 75g white breadcrumbs (zsemlemorzsa)
• 100g soft dark brown sugar
• 150g sultanas (nagy szermű mazsola)
• 75g raisins (hagyományos mazsola)
• 50g dates (datolya)
• 50g cherries (meggy)
• 125g currants (ribizli)
• 25g coarsely chopped peel (durvára vágott narancshéj)  
• grated rind and juice of half lemon (reszelt héja és leve egy fél citromnak)
• 2 eggs
• 2 tablespoon treacle (melasz)
• 1 tablespoon golden syrup (méznél sűrűbb, karamell izű melasz)
• 50ml orange juice
• 50ml apple juice

Preparation:
Sieve (szitál) all the dry ingredients together and mix well. Stir in (belekever)  all remaining (megmaradó) ingredients until completely mixed. Lightly grease (enyhén kizsíroz) a half litre pudding basin (puding forma) and fill with the mixture. Cover with cling film (folpack) and make a slit (hasíték/vágás) in the top to allow steam to escape (hogy a gőz eltávozhasson). Cook on microwave high for 10 minutes. Allow to stand (hagyd állni) for 10 minutes after cooking. Sprinkle (megszór) with brandy and serve.

 
 
5Perc Csoport Kft.
Telefon: 061/7830207
Email: info(kukac)5percangol.hu
logo
twitter facebook
©2003-2017 | 5perc™ Csoport Kft. - Minden jog fenntartva
Amennyiben a kés?bbiekben nem kívánsz t?lünk további információkat kapni, akkor csak egyszer?en kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Leiratkozáshoz kattints ide!
Hozzászólások
comments powered by Disqus
Címkék:
    nincsenek címkék
A címlapról
Beszédfejlesztés
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Nov 05.

Évszámok írása és kiolvasása

Hogy is kell kiolvasni az évszámokat angolul? Tanuljátok meg a leckéből!
2017 novemberi szám
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

MEGJELENT A MAGAZIN NOVEMBERI SZÁMA!

Már kapható minden újságárusnál, hiper- és szupermarketben, illetve benzinkúton. Több mint egy órányi letölthető hanganyaggal. 
Középfok írásbeli
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

The Orient Express: a vonatok királya, a királyok vonata

A hamarosan bemutatásra kerülő új "Gyilkosság az Orient Expresszen" című film kapcsán nézzünk meg néhány...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

5 PERC ANGOL karneváli workshop Szicíliában Nórival

A nagy sikerű őszi, nyaralással és körutazással egybekötött szicíliai angoltanfolyam után most itt a karneváli...
News Of The World
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Oct 26.

Étkezés Erzsébet királynő módra - Első kézből a királyi főszakácstól

Vajon mit eszik minden angolok királynője és Fülöp herceg? Azt, amit más földi halandó, vagy...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Oct 12.

IGEIDŐK WORKSHOP - Szalai Nórival

Megérteni az igeidőket 1 nap alatt?  Nem lehetetlen - gyere el személyes workshopomra - és...
Kérdés küldése