2017.02.27. - A szenvedő szerkezet használata és egy kis videó :)

2017.02.27. - A szenvedő szerkezet használata és egy kis videó :)

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
17. 02. 27.
Szia,

Remélem kellemesen telt a hétvégéd. Mi nagyon jól szórakoztunk, hiszen karnevál van nálunk, készítettem is nektek egy videót, amelyből még a szenvedő szerkezetet is megtanulhatod. Ez lesz egyébként a heti témánk is. 

Ne feledd márciusban induló tanfolyamainkat sem, amelyekre még a héten tudsz jelentkezni online, vagy személyesen nyelviskolánkban. 

Ha nem vagy teljesen kezdő vagy újrakezdő, akkor mindenképpen érdemes a szintfelmérést is elvégezni online vagy személyesen (időpont egyeztetés után), hogy biztosan megtaláljuk számodra a legmegfelelőbb tanfolyamot. 

ONLINE SZINTFELMÉRŐ 

Még egy nagyon fontos dolog!  Az 5 Perc Angol magazin teljes VII. évada (2015. OKTÓBER-2016.SZEPEMBER) 12 lapszám, 12 óra letölthető hanganyag, több, mint 1000 oldal) most 9000 forint helyett 3250 Ft webáruházunkban vagy személyesen, amíg a készlet tart 

MEGRENDELÉS: http://5pa.link/HETEDIK

Jó tanulást! 

Üdv,

Nóri

VIDEÓ INDÍTÁSA

shadow-space
MAI LECKE

SZENVEDŐ SZERKEZET JELEN IDŐBEN

Rögtön vágjunk is bele, és nézzük meg, hogy mikor kell használni a passzív, azaz a szenvedő szerkezetet az angolban.

1. Nem tudjuk, hogy ki végzi a cselekvést

Ha a cselekvést akarjuk kihangsúlyozni, mert nem ismerjük, hogy ki végzi azt, akkor szenvedő szerkezetet kell használni.

Hundreds of bikes are stolen every year in our district. Évente több száz biciklit lopnak el a kerületünkben.

Nem tudjuk, ki lopja a bicikliket, csak azt tudjuk, hogy a bringák eltűnnek, tehát magán a cselekvésen van a hangsúly. Cselekvő szerkezetben így hangzana a mondat:

'Somebody stole my bike yesterday.' vagy 'They stole my bike yesterday.'

Ilyen mondatokat, ahol 'somebody' lenne az alany nem mondunk általában angolul. Többes szám harmadik személybe (they) pedig azért nem tehetjük, mert nem tudjuk, hogy a 'they' kire vonatkozik, így lesz az egész passzív: a tárgy (bike), lesz az alany, az igeidő adott (tegnap történt, tehát Past Simple), ebbe kerül a 'be' (was), és a főige (steal) pedig harmadik alakba kerül (stolen).

2. Egyértelmű a cselekvést végző

Akkor is passzív szerkezetet kell használni, ha egyértelmű a cselekvést végző személye.

Cars are repaired in this garage. Az autókat ebben a műhelyben javítják.

Teljesen egyértelmű, hogy a cselekvést végzők az autószerelők (mechanics), tehát fölösleges ezt külön megemlíteni, a hangsúly megint csak a cselekvésen van.  Cselekvő szerkezetben egyébként így hangzana a mondat (ha belemondanánk, hogy ki tette):

Mechanics repair the cars in this garage.  – Az autószerelők ebben a műhelyben javítják az autókat.

Mivel fölösleges kiemelni, hogy autószerelők végzik a cselekvést, passzív szerkezetbe kerül a mondat.  Rossz visszafordításban megint csak többes szám harmadik személyt használnánk:

They repair cars in this garage. (Ők) ebben a műhelyben javítják az autókat.

Ez megint nem jó, mert nem tudjuk, hogy a 'they' kire vonatkozik. Marad tehát a passzív szerkezet, a tárgy (cars) lesz az alany. Az igeidő adott (általános jelen, tehát Present Simple), ebbe kerül a 'be' (are), és a főige (repair) lesz harmadik alakban (repaired).

3. Cselekvő kihangsúlyozása

Furcsa módon akkor is passzív szerkezetet kell használni, ha a normál cselekvő szerkezetnél (ki csinál mit) jobban ki szeretnénk hangsúlyozni a cselekvőt. Ezt tesszük azért, mert nem megszokott, hogy az adott személye csinálta a dolgot, vagy, mert fontosabb, mint maga a cselekvés ténye.

The car is being repaired by my father. – A kocsit az apám javítja éppen.

Sima cselekvő szerkezettel (My father is repairing the car.) csak egy sima megállapítást tennénk, például, ha fel szeretnék sorolni, hogy ki mit csinál éppen az adott pillanatban. Itt azonban azt akarjuk kihangsúlyozni, hogy ő, és nem más javítja a kocsit (és egyébként ez nem megszokott cselekvés tőle).

Most, hogy ezeket tudjuk, nézzük meg, hogyan kell átalakítani cselekvő (aktív) szerkezetben lévő mondatokat passzívvá, azaz szenvedővé, és fordítva! 

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok