2017.08.14. - MUST vs HAVE TO? Tanuljuk meg a használatukat gyorsan!

2017.08.14. - MUST vs HAVE TO? Tanuljuk meg a használatukat gyorsan!

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
17. 08. 13.
Szia,

Remélem kellemesen telt a hétvégéd! Mi már javában dolgozunk a nyomtatott 5 Perc Angol Magazin szeptemberi számán, így sok idő nem maradt a pihenésre - azt a kis időt pedig azzal töltöttük, hogy Artúr kezéről próbáltuk a gipszet levetetni, de valahogy nem akar ez összejönni - viszont legalább Artúr olasz ortopédiai-röntgen-gipsz szókincse nagyon fejlődött ebban a pár órában - immár 3 nyelven is el tudja mondani, hogy felmászott egy fára, leesett a fáról, eltörte a kezét, és vegye már le valaki róla a gipszet mert strandolni szeretne végre :) 

A héten ismét nyelvtan lesz a fő téma, ezúttal segédigékkel fogunk foglalkozni. Ma elsőként a MUST és a HAVE TO lesz terítéken. Ha szeretnél további feladatokat, akkor csatlakozz Facebook oldalunkhoz itt: 5 PERC ANGOL FACEBOOK

Ne feledd, hogy már kapható a nyomtatott 5 Perc Angol Magazin augusztusi száma is, címlapon a 20 éve elhunyt Diana hercegnével.

Nézz bele a tartalomba itt:

A nyári nagy sikerű workshopok után szeptemberben ismét számos új, tematikus foglalkozáson vehetsz részt, így szeptember 7-én és 9-én Dezsényi István, az ORIGO Nyelvvizsgaközpont vizsgáztatója és számos nyelvvizsgára felkészítő könyv szerzője fog workshopot tartani LEVÉLÍRÁS ÉS FOGALMAZÁS témában, ennek részletes programját, és a jelentkezési lapot itt találod: LEVÉLÍRÁS ÉS FOGALMAZÁS WORKSHOP

Jó tanulást kívánok! 

Üdv,

Nóri

shadow-space
MAI LECKE

MUST ÉS HAVE TO HASZNÁLATA

A MUST és a HAVE TO jelentése nagyjából megegyezik: mindkettő azt jelenti, hogy kell. Mivel nagyon hasonló a jelentésük, így összekeverni is elég könnyű őket.

TIPP:

Eredetileg a brit és az amerikai angol kezdett el különbséget tenni a két segédige között. Az amerikai angolban a have to használata a gyakoribb. Ennek ellenére a mai nyelvben a különbségek egyre halványulnak.

Most pedig lássuk, hogy mi is a legfőbb különbség a MUST és a HAVE TO használata között! Ahogy azt az előbb is mondtam, a jelentésük nagyon hasonló: mindkettő azt jelenti, hogy kell. Nézzünk is meg egy-két példát!

HAVE TO:

I've been fired. I have to find a new job.
Kirúgtak az állásomból. Új munkát kell találnom.

MUST:I'm so tired. I must get some sleep.
Olyan fáradt vagyok! Le kell feküdnöm egy kicsit!

Nézzük először az elsőt! Szegény fickót kirúgták a munkahelyéről, ezért most nagyon maga alatt van. Egyáltalán nem számított erre, ezért nem is keresett új munkát. De most, munkát KELL találnia! Ebben az esetben a HAVE TO -t kell használni, mert itt nem egy saját szándékról van szó, hanem egy külső tényező miatt kell neki valamit csinálnia. Ez egy KÉNYSZERHELYZET. Nem áll szándékában ezt tenni, de nincs más választása, ezt kell csinálnia.

Ezzel szemben a MUST -ot akkor használjuk, ha valamit olyat kell csinálnunk, amire nem kényszerít senki, mi magunk érezzük azt, hogy ezt KELL tennünk, és ezt akarjuk is. Nézd a példát: a hölgy nagyon fáradt, és aludni akar. Szüksége van erre. Ez nem egy kényszer, hisz senki és semmi nem kényszeríti az alvásra, ő maga érzi ennek szükségességét, saját maga miatt kell megtennie.

Végül hasonlítsuk össze a két kifejezést ugyanazon a mondaton:

I have to learn new words. We're having a test tomorrow at school. - Új szavakat kell tanulnom. Holnap dolgozatot írunk az iskolában. 
I must learn new words. I want to understand better English newspapers. - Új szavakat kell tanulnom. Szeretném jobban megérteni az angol nyelvű újságokat.

TIPP:

Mivel a magyar nyelvben mind a két kifejezést úgy fordítjuk, hogy kell, ezért könnyen bele lehet gabalyodni a fordításba. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább a HAVE TO -t választd, mert az egyszerűbb, és minden igeidőben a „normális” ragozás szerint tudod használni. Tagadni és kérdezni is sokkal egyszerűbb vele, csak az aktuális igeidő segédigéjét kell használnod, éppúgy, mint azt bármilyen igével tennéd.

I have to do some shopping. We need something for dinner. - Be kell vásárolnom. Kell valami vacsorára.
Sarah doesn't have to work tomorrow. She'll have a day off. - Sarahnak nem kell holnap dolgoznia. Szabadnapja lesz.
Do you have to stay here for long? - Sokáig kell itt maradnod?
We didn't have to take the bus. We took a taxi to the station. - Nem kellett busszal mennünk. Fogtunk egy taxit az állomásig.
Did he have to wait for long? - Sokat kellett várnia?

Ezzel rendben is volnánk, azt már tudjuk, hogy hogyan kell kijelentő mondatokat alkotni a MUST és a HAVE TO kifejezésekkel. Most pedig nézzük meg, hogy hogyan kell kérdéseket és tagadó mondatokat alkotni a MUST -tal és a HAVE TO -val. Ez már nem lesz olyan egyszerű, mert a MUST tagadó alakja, nem a MUST ige tagadó formája lesz. Nézzük is meg most rögtön!

You must visit Mary! She's ill. - Ez azt jelenti, hogy meg kell látogatnod Maryt, mert beteg.
You mustn't visit Mary. She's ill. - Ezt azt jelenti, hogy NEM SZABAD meglátogatnod Mary-t, mert beteg.

Lehet, hogy elkapott valami fertőzést, és ha átmész hozzá, akkor elkaphatod, ezért nem szabad.

Tehát, a MUSTN’T tiltást jelent, amikor valakinek nem szabad valamit csinálnia:

You mustn't park here. Parking is prohibited. - Nem szabad itt parkolnod. Tilos a parkolás.
You mustn't enter this street! Entering this street is prohibited. - Nem szabad behajtanod ebbe az utcába. Behajtani tilos.  

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok