2017.12.04. - Múlt idők haszálata: Past Simple

2017.12.04. - Múlt idők haszálata: Past Simple

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
17. 12. 04.
Szia,

Remélem kellemesen telt a hétvégéd! Mi pihenéssel tölötttük az időt, és vasárnap este még egy születésnapi buliban és fotókiállításon is voltunk a gyerekekkel. Ma megint hétfő - így új témát kezdünk, ami nem más, mint az igeidők, ezek közül is a múlt időket fogjuk tanulmányozni a héten. Az Igeidőkhöz kapcsolódóan van most akciónk is! Most végre kapható ismét mindhárom könyvem, és az Újrakezdőknek és Középhaladóknak illetve az Igeidők együttes megvásárlása esetén (DUOPACK) most 9000 forint értékben egy 8. évadcsomagot adunk ajándékba 12 magazinnal és 12 órányi hanganyaggal! NÉZD MEG ITT!  

Ne feledd, hogy az egyéves előfizetés a nyomtatott 5 Perc Angol Magazinra is még mindig hihetetlen 6500 forintos áron kapható az eredeti 9000 forintos ár helyett. Az előfizetést ajándékutalvány formájában is meg lehet rendelni! 

Ne feledd a február eleji egyhetes intenzív angol "táborunk" karneváli különkiadását sem! A karneválozással és körutazással egybekötött egyhetes angolnyelvi túránkra (gyenge középhaladó szinttől már ajánlott), már vagyunk néhányan, sőt a felmerülő igények alapján a családosoknak lesz gyerek angol is!  RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS ITT: EGYHETES SZICÍLIAI, KARNEVÁLI ANGOLTANFOYLAM NÓRIVAL  Jó tanulást!

Jó tanulást! 

Üdv,

Nóri

shadow-space
MAI LECKE

 PAST SIMPLE TENSE - EGYSZERŰ MÚLT IDŐ

PAST SIMPLE VIDEÓ INDÍTÁSA: ITT

KIJELENTÉS

I WORKED
YOU WORKED
HE/SHE/IT WORKED
WE WORKED 
YOU WORKED
THEY WORKED 

TAGADÁS

I DIDN'T WORK 
YOU DIDN'T WORK 
HE/SHE/IT DIDN'T WORK 
WE DIDN'T WORK 
YOU DIDN'T WORK 
THEY DIDN'T WORK 

KÉRDÉS 

DID I WORK?
DID YOU WORK?
DID HE/SHE/IT WORK?
DID WE WORK?
DID YOU WORK?
DID THEY WORK?

TAGADVA KÉRDÉS

DIDN'T I WORK?
DIDN'T YOU WORK?
DIDN'T HE/SHE/IT WORK?
DIDN'T WE WORK?
DIDN'T YOU WORK?
DIDN'T THEY WORK?

A Past Simple az elsőként megtanulandó, és egyben legfontosabb múlt idő. A képzése sem nehéz, viszont a nehézséget az okozza, hogy a leggyakoribb igék sajnos rendhagyó módon képződnek ebben az igeidőben, ezért nagyon fontos, hogy ezeket tanuld meg a rendhagyó igék táblázatából. 

Most pedig nézzük meg, hogy milyen esetekben kell ezt az igeidőt használni!

1.

Akkor használjuk, amikor a múltban valami megtörtént, azaz be is fejeződött, lezárult, és ehhez a jelennek semmi köze. Tudom azt is, hogy az, amiről szó van, a múltban mikor történt. Ezt vagy egy időhatározó szó fejezi ki, vagy a szövegkörnyezetben van benne valahol.

Mary spent her teenage years in a small town. – Mary tinédzser éveit egy kisvárosban töltötte.

Ez egy hosszú időszakra vonatkozik, és nincs benne, hogy mikor, de mivel Mary már nem gyerek (ez a mondatból kiderül), a mondanivaló egy lezárt múltbeli időszakra vonatkozik. Akárcsak az összes többi igeidőnél, itt is vannak jellemző időhatározók, amelyek ha benne vannak a mondatban, akkor Simple Past-ot kell használni. Ezek a következők:

 yesterday tegnap
last week múlt héten
last month múlt hónapban
last year múlt évben, tavaly

Minden, ami last … az Past Simple lesz.

5 days ago – 5 nappal ezelőtt/5 napja

Minden, ami ’… ago’, az is Past Simple lesz.

in 1975 – 1975-ben

Az évszámokkal, pontos dátumokkal is Past Simple-t kell használni!

A mondatban nem kell feltétlenül és kötelezően időhatározónak lennie (tehát az említett időhatározók nem kötelezőek, hanem jellemzőek). A lényeg az, hogy aki beszél, és aki hallgatja (vagy aki olvassa a szöveget, és aki azt írta) mindannyian tudják, hogy amiről szó van, az a múltban mikor történt (ha nem is pontosan, de időhöz/időszakhoz tudják kötni).

Poe wrote this poem. – Poe írta ezt a verset.

Ebben az esetben Past Simple igeidőt kell használni, mert nagyjából tudjuk, hogy mikor írhatta a verset, sőt azt is tudjuk, hogy már nem él, tehát többet nem is fog verset írni, így mindenképpen egy lezárt múltbeli cselekvésről van szó, aminek semmi köze nincs a jelenhez.

The ballpoint pen was invented in the 19th century. – A golyóstollat a 19. században találták fel.
The Egyptians used papyrus for writing. – Az egyiptomiak papiruszt használtak az íráshoz.

Ennek a két mondatnak sincs semmi kapcsolata a jelennel, tudjuk, hogy nagyon rég volt, és ez sem fog már többet még egyszer bekövetkezni (ilyen formában legalábbis). Nagyon fontos az is, hogy ha rákérdezünk, hogy valami mikor történt, akkor is Past Simple-t kell használnunk, hiszen ebben az esetben egy konkrét múltbeli időpontról beszélünk/kérdezősködünk:

When did you see this film? –  Mikor láttad ezt a filmet?

2.

Történetek elmesélésénél, tehát amikor az egymást követő eseményeket meséljük el (kvázi felsoroljuk, hogy mi minden történt egymás után) Past Simple-t kell használni minden egyes lezárult cselekvésre.

I got up at 6 o’clock in the mornig. I took a shower, I had breakfast, I got dressed and I left for work. – Reggel 6 órakor keltem fel. Lezuhanyoztam, megreggelizem, felöltöztem és elindultam munkába.

Van egy nagyon egyszerű trükk annak megállapítására, hogy mikor kell fordítás során a magyar múlt időt egyszerű múltnak fordítani. Ha a magyar mondatban az ige – ami múlt időben van – igekötős, akkor az esetek 99,9%-ban Past Simple-t kell használni. A magyar nyelv ugyanis az igekötő használatával tudja kifejezni egy adott cselekvés befejezettségét.

Ugye emlékszel arra, hogy mik is azok az igekötők?

le, be, ki, fel, meg, el, át, rá, szét, ide, oda, össze, vissza

 

Ahogy az a fenti példában is szerepelt: felkeltem, lezuhanyoztam, megreggeliztem, felöltöztem, elindultam

MIVEL A LEGGYAKORIBB IGÉK MÚLT IDEJE RENDHAGYÓ, ÍGY KÉRLEK, HOGY MINDENKÉPPEN TANULD MEG EZEKNEK AZ ALAKJÁT! SEGÍTSÉGKÉPPEN KÉSZÍTETTÜNK EGY TÁBLÁZATOT, SŐT MEG IS HALLGATHATOD AZ ALAKOKAT, HOGY KÖNNYEBBEN MEMORIZÁLNI TUDD A HELYES KIEJTÉST IS! 

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok