2017.12.07. - USED TO vs WOULD (a múlt idő egyéb kifejezésmódjai)

2017.12.07. - USED TO vs WOULD (a múlt idő egyéb kifejezésmódjai)

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
17. 12. 07.
Szia,

Ma tovább folytatjuk a heti múlt idős témánkat, és a Past Simple és a Past Continuous után ma két kifejezést fogunk megtanulni, amelyekkel szintén múlt időt tudunk kifejezni, ezek pedig a USED TO és a WOULD. 

Ne feledd az akcióinkat sem! Az első és legfontosabb, hogy az egyéves előfizetés a nyomtatott 5 Perc Angol Magazinra még mindig hihetetlen 6500 forintos áron kapható az eredeti 9000 forintos ár helyett. Az előfizetést ajándékutalvány formájában is meg lehet rendelni! 

... a másik pedig, hogy ismét kapható mindhárom könyvünk, sőt az 5 Perc Angol Igeidők és az 5 Perc Angol Kezdőknek és Újrakezdőknek most DUOPACK csomagban is kapható, amely mellé most egy ajándék 8. évadot adunk 12 lapszámmal és több, mint 12 órányi hanganyaggal. 

DUOPACK

Aki pedig szeretne kirándulás, kikapcsolódás, karneválozás, vulkánmászás közben velem tanulni, még vannak helyek a 2018. február 3-10 között megrendezésre kerülő 1 hetes, szicíliai "angoltáborunkban". Lehet hozni gyerekeket is (lesz karnevál, vidámpark, felvonulás, és végeláthatatlan finomsághegyek:) Részeltes információ itt találtok: ANGOLTÁBOR FEBRUÁRBAN NÓRIVAL 

Jó tanulást!

Üdv,

Nóri

shadow-space
MAI LECKE

USED TO vs WOULD 
A múlt idő egyéb kifejezésmódjai

A múlt idő kifejezésére szolgáló 6 igeidőn kívül (Past Simple, Past Continuous, Present Perfect Simple, Present Perfect Continuous, Past Perfect Simple, Past Perfect Continuous) a múlt idő egy-két speciális esetének leírására nem igeidőt, hanem két, egymáshoz nagyon hasonló kifejezést használnak. Ez a két kifejezés a used to és a would. 

Nézzük először a ’USED TO’ –t:

My brother used to smoke, but he quit a month ago. – A testvérem dohányzott, de egy hónapja abbahagyta.

The school building used to be a hospital. Az iskola épülete régen egy kórház volt.

 Képzése a következőképpen alakul:

Kijelentés: ALANY + USED TO (minden számban és személyben) + IGE első alakja

Tagadás: ALANY + DIDN’T USE TO (minden számban és személyben) + IGE első alakja

Kérdés: DID+ ALANY + USE TO+ IGE első alakja

Láthatod, hogy tagadásban és kérdésben már csak use to van, mert pont úgy működik, mint a Past Simple kérdésben és tagadásban (mivel tulajdonképpen ez egy kifejezés, ami csak Past Simple-ben létezik), tehát a did segédige használatával. Ha meg a did segédigét használjuk, akkor magát az igét ugye már nem kell múlt időbe tenni, így a  used to-ból use to lesz.

Mikor használjuk a ’used to’-t?

Akkor használjuk, amikor olyan múltbeli szokásokról és állapotokról beszélünk, amelyek egy olyan múltbeli időszakhoz köthetőek, amelyek már befejeződtek (pl. gyerekkoromban – when I was a child, amikor iskolás voltam – when I was at school, stb. – ha ilyen jellegű időhatározó van a mondatban szinte tuti, hogy used to-t kell használni). 

Most pedig nézzük meg, hogy mi a különbség a Past Simple és a used to között?

Past Simple: múltban (konkrétan ismert, vagy legalább nagyjából behatárolható időpontban) történt esemény, vagy események egymásutánja
Used to: múltbeli szokások, állapotok (tehát nem egy konkrét esemény) leírása (a jelenbeli szokásos, rendszeres cselekvésekre ugye a Present Simple igeidőt használtuk, a múltban pedig tehát a "used to"-t kell) 

a) múltbeli szokás:

I used to go swimming three times a week when I was at university. – Egyetemista koromban hetente háromszor jártam úszni.  

b) múltbeli állapot:

I used to have long hair when I was a little girl.– Kislánykoromban hosszú hajam volt. 

WOULD használata múlt idő kifejezésére

A would-ot pedig múltbeli ismétlődő vagy rendszeres cselekvések, bizonyos múltbeli időszakhoz köthető jellemző tevékenységek leírására használjuk (időhatározók ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a used to-nál, de itt is igaz, hogy nem kötelező feltétlenül lennie időhatározónak a mondatban).

Múltban ismétlődő cselekvés:

 

I would go fishing every weekend with my grandfather when I was a child. Nowadays I go fishing alone. – Gyerekkoromban minden hétvégén horgászni jártam a nagyapámmal. Manapság egyedül járok horgászni.

Az every Sunday miatt (meg a when I was a child miatt) ez egy múltbeli időszakban zajlott rendszeresen ismétlődő cselekvés.                     

Múltbeli időszakhoz köthető jellemző tevékenységek:

My mother would always make me scrambled eggs for breakfast. – Anyukám mindig rántottát csinált nekem (rántottát szokott csinálni nekem – már nem!) reggelire.

Nagyi mindig forró csokit (szokott volt) nekem csinálni reggelire.

Nem túl könnyű meghúzni a határvonalat a used to és a would között, mert tényleg sokszor a beszélőnek a,  mondandóhoz való viszonya dönti el, hogy melyik a megfelelő. Összefoglalom még egyszer röviden a különbséget:

Used to VS. would

Tehát, végül is a used to-t és a would-ot is használhatod múltbeli ismétlődő cselekvésekre és eseményekre. Egyik sem egy konkrét cselekvésre, konkrét múltbeli időpontra vonatkozik, hanem egy egész múltbeli időszakra (pl. gyerekkoromban, régen, iskolás koromban, bezzeg az én időmben, stb. – ha ilyesmi időhatározó van a mondatban, akkor biztos, hogy used to vagy would szerkezet kell bele!) jellemző tevékenységre. Nagyon fontos viszont, hogy múltbéli – már nem létező – állapotok leírására csak a used to-t lehet használni! Ha biztosra akarsz menni, használd inkább mindig a "used to"-t, azzal me, foghatsz mellé! 

My grandfather used to walk/would walk five kilometers every morning.- Nagyapám valaha öt km-t gyalogolt naponta.

He used to be a baker. - Pék volt régen.
(Nem pedig He would be a baker, mert az, hogy pék volt nem egy cselekvés vagy esemény, hanem egy állapot!)

I used to have a dog called Pedro. - Volt egy Pedro nevű kutyám.
(… és nem I would have a dog called Pedro, mert ez is egy állapot, és nem egy esemény!)

Szóval a used to-s mondatokban mindig benne van az is, hogy amire vonatkozik, annak már rég vége. Ha azt mondod, hogy I used to ..., akkor abban az is mindig benne van, hogy már nem érvényes az a dolog, amiről szó van!

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok