2019.11.08. - Készüljünk a nyelvvizsgára: Tippek és tanácsok

2019.11.08. - Készüljünk a nyelvvizsgára: Tippek és tanácsok

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
19. 11. 08.
Szia,

Ma befejezzük a LanguageCert Vizsgaközponttal közös együttműködésben készült leckéinket, és végezetül egy olyan összeállítást hoztunk nektek, amelyek hasznos tippeket és tanácsokat adnak a nyelvvizsgához. 

A sikeres íráskészség minta alapján ti is át tudjátok gondolni, hogy milyen közel álltok egy sikeres LanguageCert íráskészség vizsga teljesítéséhez.  A sort egy Reading feladattal nyitjuk, majd a következő két leckében egy-egy értékelt LanguageCert írásmintát teszünk közé, míg az utolsó e heti leckében hasznos tippeket adunk a LanguageCert Writing vizsgarészében a pontszámok növeléséhez és az íráskészség vizsgarész sikeres teljesítéséhez.

Jó tanulást és kellemes hétvégét kívánok!

Üdv,
Nóri

shadow-space
MAI LECKE

Tippek a sikeres írásbeli LanguageCert nyelvvizsgához

A sikeres írásbeli vizsga teljesítéséhez csak 50 % -ot kell elérned mind a Writing, mind a Reading vizsgarészen. A Writing és Reading vizsgarészeken belül már nincs minimum 50 %-os határ külön ez egyes feladatokra vonatkozóan.

Writing Vizsgarész:

Feladatmegoldás:

 • figyelj oda, hogy minden szempontot dolgozz ki, amely meg van adva a feladatban
 • fontos, hogy minden szempontot a megfelelő terjedelemben, arányos szöveg-hosszal dolgozz ki
 • ügyelj a megadott zsánerre: ha újságcikket kell írnod, akkor az írásban cím legyen, ne pedig megszólítás és elköszönés, mint a levelekben
 • ügyelj a formális és informális szóhasználatra a Writing 1 (formális) és Writing 2 (informális) írásokban. Formális írásban ne használj slang-es vagy nagyon közvetlen stílusú szókészletet (pl. cool, super, I’m feeling blue, stb), és fordítva is igaz: baráti hangvételű levélbe nem illenek a formális szavak (pl. I feel extremely obliged to tell you about… , I consider your views most astonishing …, stb).

Nyelvtan helyessége és változatossága/választékossága:

 • ügyelj arra, hogy többféle nyelvtani szerkezet jelenjen meg az írásodban: mindenképp használj többféle igeidőt, gondold át, hogy milyen nyelvtani szerkezetek illeszthetők be az írásod tartalmába mesterkéltség nélkül (függő beszéd, segédigék, feltételes mód, gerund, stb). A középfokon használandó nyelvtani szerkezetek listája a Témakörök és Követelmények című dokumentumban találhatók.  
 • a nyelvtan változatossága, választékossága mellett ügyelj a nyelvtanod helyességére is. Olvasd át az írásod és keress benne olyan szerkezeteket, amelyek kétértelműek vagy nehezen értelmezhetők. Érdemes mondatonként hátulról előre, visszafelé olvasni a saját írásod, mert úgy könnyebben észreveszed a hibákat.
 • próbálj minél több információ-részletet lefedni a mondaton belül. Ettől szerkezetileg és nyelvtani változatosságában is tágul a mondat, amellyel növelheted a megszerezhető pontjaid. Pl. Yesterday I went for a walk helyett írhatod azt, hogy Yesterday I went for a really delightful walk in our recently renewed public park with one of my best friends.  

Szókincs helyessége és változatossága/választékossága:

 • figyelj oda a választékosságra, hogy csupán csak „elkényelmesedésből” ne használj automatikusan „tollra eső” alapszavakat az írásodban. Nálad van az egynyelvű szótár, amelyben szinonimákat kereshetsz, hogy izgalmasabb, választékosabb szókészlettel írjál, és ezzel növeld a szókincs választékosságára adható pontjaid. Pl. sok helyen a good helyett írhatsz e  célból excellent-et, az interesting helyett amazing-et, amelyek egyúttal sokkal több érzelmi árnyalatot kölcsönöznek a mondanivalódnak.
 • használj sok melléknevet és határozószót, amelyek teltté, gördülékennyé és cizellálttá teszik az írásod. Pl. I live in a noisy street  helyett nagyobb szókincs-választékosságot sugall a The street I live in is typically quite noisy now and again. 
 • ügyelj a szavak helyesírására, hogy ne veszíts pontot a Szókincs kritériumon. Az egynyelvű szótár ebben is segíti a sikereid, csak meg kell nézned benne a szót, amelynek helyesírásában nem vagy biztos.

Szövegépítés:

 • fontos, hogy megfelelően tagold bekezdésekre az írásod; minden kidolgozott feladatelem legyen külön bekezdésben, legyen a bekezdések között tartalmi átvezetés egyik gondolatból a másikba.
 • az átvezetésekhez használj kötőszavakat (a formálisabb írásban formális kötőszavakat. pl. although, to be precise, nevertheless), míg a baráti levélben jöhetnek a könnyedebb stílusú kötőszavak is: well, to be quite honest, so to speak, stb.
 • a gondolati elemek összekötéséről, és így a kötőszavak használatáról a mondatok között is gondoskodj, nemcsak a bekezdések között

Reading vizsgarész:

 • mielőtt elolvasnád és mi több, kiszótáraznád, a teljes szöveget, mindenképp olvasd át a kérdéseket először.
 • ügyelj arra, hogy ahol rövid válaszokat kell írnod a kérdésekre, ott mindig a megadott 5-szavas szószámon belül maradj. A szószámot akkor is tartsd be, ha a nyelvtani helyesség miatt több szóra lenne szükséged.
 • ha látod az ’and’ kötőszót a beírandó válasznak kihagyott részen, akkor mindenképp két dolgot kell megkeresned a válaszhoz, hogy kapjál érte pontot 

A LanguageCert vizsgák Reading és Writing mintafeladatait INNEN töltheted le.

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
  nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok