2011.05.03 - Tippek, tanácsok nyelvtanulókank minden szinten

2011.05.03 - Tippek, tanácsok nyelvtanulókank minden szinten

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
11. 05. 02.
Szia,

Ma ismét Ákossal és Emiliával fogunk foglalkozni. Tegnap a közös dalukat használtuk tanulási segédletnek, ma pedig Ákos nyelvtanulással kapcsolatos élményeiről, tapasztalatairól és tippjeiről olvashatsz, sőt, még Emilia 1998-as világslágerét, a Big Big World-öt is meghallgatjuk szöveggel!

Látogass el Dobrády Ákos hivatalos Facebook oldalára is, és lájkold, így részt vehetsz a sorsoláson, ahol jegyeket lehet nyerni a május 21-i nagy koncertre!

http://www.facebook.com/5percangol#!/pages/Dobr%C3%A1dy-%C3%81kos-Hivatalos-oldala/124134110983803

Jó tanulást!

 

 

shadow-space
MAI LECKE

„Minden lehetőséget meg kell ragadni a gyakorlásra”

Ákos felnőtt fejjel vágott bele a nyelvtanulásba, és rögtön a mélyvízbe ugrott: szinte teljesen kezdő szinten volt, amikor beiratkozott egy londoni nyelviskola 3 hónapos intenzív nyelvtanfolyamára, amelyet – hihetetlen kitartásának köszönhetően - középfok körüli nyelvtudással zárt. Néhány évvel az első komoly nyelvtanulási élménye után kérdeztem tapasztalatairól és arról, hogy azóta hogyan tartja karban tudását.

Kevesen tudják, hogy szinte tökéletesen értesz, írsz és beszélsz angolul, ráadásul mindezt úgy érted el, hogy felnőtt fejjel, alig pár éve kezdtél bele az angoltanulásba. Hogyan kezdődött mindez? Honnan ez a nagy lendület és lelkesedés?

„A tökéletestől sajnos még messze vagyok – nevet Ákos -, de a célom természetesen az, hogy gördülékenyen, gondolkodás nélkül tudjak beszélni angolul.” Immár 5 éve foglalkozom az angoltanulással, 2005 januárjában iratkoztam be a londoni Tti School of English nyelviskolába, ahol mindamellett, hogy 3 hónapig anyanyelvi környezetben voltam, a remek tanárok segítették a csoportok munkáját. Szerencsém volt abban is, hogy rajtam kívül szinte nem is volt magyar hallgató az iskolában, így ha akartam volna se tudtam magyarul beszélni!

Milyen módszereket próbáltál, melyik jött be a legjobban?

Magyarországon az állandóan változó napirendem mellett a csoportban nem tanultam soha, de háromszor is volt lehetőségem külföldön tanfolyamra járni, ilyenkor mindig hagyományos, csoportos tanfolyamokon vettem részt. Az első külföldi tanfolyam elvégzése után mindenképpen szerettem volna tovább fejlődni, illetve karban tartani a tudásomat. Szerencsémre sikerült egy olyan anyanyelvi tanárral megismerkednem, aki alkalmazkodott hozzám maximálisan, és észrevétlenül gyakorolta velem az angolt. Együtt jártunk szórakozni, konditerembe, vagy csak lógtunk együtt mindenfelé és egész nap angolul beszélgettünk. Egy év után sajnos visszaköltözött az Egyesült Államokba, de a barátságunk megmaradt, azonban most már csak az interneten tartjuk a kapcsolatot.

Kétszer voltál Londonban, egyszer pedig Amerikában. Pontosan milyen tanfolyamokra és mennyi ideig jártál? Mennyire érezted hatékonynak az oktatást?

Londonban kétszer, Amerikában pedig egyszer vettem részt 3 hónapos intenzív nyelvtanfolyamon, ami gyakorlatilag olyan volt, mintha rendesen „iskolába jártam volna”, azaz reggel kezdődött a tanítás és eltartott kora délutánig. A délutánokat és estéket is próbáltam mindig hasznosan eltölteni, és minél több programon részt venni, hogy ezzel is gyakorolhassam a beszédet.

A tanfolyam ideje alatt direkt nem hotelben laktál, hanem családnál kérted, hogy szállásoljanak el, ráadásul mind a kétszer ugyanazt a családot választottad. Úgy érzed, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy folyékonyan gátlások nélkül tudsz beszélni angolul?
Mindenképpen olyan megoldást szerettem volna találni, hogy a tanítás után is gyakorolhassak, ezért választottam a családi szállást. Nagyon kedves volt a hölgy, tényleg mindenben segített, így nem volt kérdés, hogy másodszorra is őt választom. Ráadásul nála egyszerre mindig több diák is lakik, így az reggelik és vacsorák alkalmával mindig volt kivel és miről beszélgetni.

Amikor éppen nem valahol a nagyvilágban veszel részt egy tanfolyamon, hogyan tartod karban és fejleszted a tudásod?
Rengeteg könyvet és újságot olvasok eredetiben, illetve a filmeket is angolul szoktam nézni. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a legmagabiztosabbnak a hallás utáni értésemet érzem. Persze az elején nem volt ilyen könnyű. Először magyar, majd angol felirattal néztem a filmeket és sorozatokat, majd fokozatosan álltam át arra, hogy felirat nélkül, eredetiben nézzek mindent.

Mit ajánlanál a nyelvtanulóknak, szerinted mi a legjobb módszer a nyelvtanulásra?
Mindenkinek ajánlom, hogy ha megteheti, menjen el külföldre, és vegyen részt legalább egy kéthetes tanfolyamon, mert még ilyen rövid idő alatt is látványos fejlődést lehet elérni, nem beszélve a felejthetetlen élményekről.

( 5Perc Angol Magazin, 2009)

EMILIA: BIG BIG WORLD

a videót szöveggel itt nézheted meg: https://www.5percangol.hu/cikk/2612/

 

 

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok