2011.10.10. - Csodálatos állatok : A nyúl és a kiscicák

2011.10.10. - Csodálatos állatok : A nyúl és a kiscicák

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
11. 10. 09.
Szia,

Remélem kellemesen telt a hétvégéd. Mi semmi különöset nem csináltunk, a novemberi lapzárta előtt ez volt az utolsó „szabad” hétvégénk, így csak pihentünk és finomakat főztünk. Szerettem volna egy igazi, „angolos” almáspitét sütni, így kerestem is egy jó receptet. Ez lett belőle:

A BBC receptoldala szerint ez a „proper apple pie”, azaz a „rendes alma torta”. Szerintünk is elég „rendes” volt, el is fogyott egy pillanat alatt. A receptet itt találod:

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/maryhenrysproperappl_67463

A múlt hét pénteken küldött „nyomkodós-hangos-képes” leckének nagyon nagy sikere volt, így a héten is lesz ilyen, majd pénteken állatokkal kapcsolatban. Addig is viszont 3 állattörténetet fogunk elolvasni és meghallgatni. A történetek magyar fordítását is megtalálod szószedettel együtt.

Ma elsőként egy nyúlról fogunk olvasni, aki örökbe fogadott egy alomnyi kiscicát.

Jó tanulást!

shadow-space
MAI LECKE

Rabbit adopts abandoned kittens

a hanganyagot itt tudod elérni:
https://www.5percangol.hu/images/source_files/track07_201011_page16_Adopted_Rabbits.mp3

When veterinary nurse Melanie Humble took home a litter of kittens, she expected her cat Ellie to show some interest. Instead it was her rabbit Summer who quickly developed a bond with the baby felines. Although only five-months-old, Summer has shown remarkable patience with the frisky five-week-old kittens, and lets them snuggle close to her.

"I brought Summer inside on bonfire night because I was worried about her being scared by fireworks," Melanie said. "I did wonder how she would get on with the kittens tearing around the house, but she has been really great. I think they think she's their mum. She's a big, fat rabbit and she just sits there quite happily and lets them climb all over her. It is lovely to see them all together."

The kittens had been abandoned by their mother and were brought into the veterinary branch in Aberdeen where Melanie works. Melanie agreed to foster them until they reached eight-weeks-old. They were too small to feed themself so Melanie have been giving them a special formula through a syringe every two to three hours. "It's a bit of a full-time job," said Melanie. "Wherever I go, the kittens have to go, too, but they're lots of fun."

______________________________________________________________________

Nyúl fogadta örökbe az elhagyott kiscicákat

Amikor Melanie Humble, aki egy állatorvos mellett ápolónő, hazavitt egy alomnyi kiscicát, azt goldolta, hogy majd macskája, Ellie, érdeklődni fog irántuk. Ehelyett Summer, a nyula volt az, aki nagyon gyorsan elkezdett kötődni a bébi macskákhoz. Bár még csak 5 hónapos, Summer rendkívüli türelemmel viselkedik az eleven öthetes kölykökkel, és hagyja, hogy hozzábújjanak. Bájos látványt nyújtanak együtt.

„Örömtüzek éjszakáján hoztam be Summert, mert aggódtam, hogy a tűzijátékok megijesztik” – mondta el Melanie. „Kíváncsi voltam, hogyan fog kijönni a házban rohangáló kiscicákkal, de igazán nagyszerűen viselkedik. Szerintem azt gondolja, hogy ő az anyukájuk. Summer egy nagy, kövér nyúl, aki boldogan ül, és hagyja, hogy felmásszanak rá.”

A cicákat elhagyta az anyjuk, és abba az aberdeeni állatorvosi rendelőbe vitték be őket, ahol Melanie dolgozik. A nő beleegyezett, hogy addig befogadja őket, amíg el nem érik a nyolchetes kort. Túl kicsik voltak ahhoz, hogy egyedül táplálkozzanak, így Melanie egy speciális tápszerrel eteti őket két-három óránként egy fecskendőből. „Olyan ez, mint egy teljes munkaidős állás” – mondta Melanie. „Bárhova is megyek, a macskáknak is jönniük kell, de még így is nagyon szórakoztatóak.”

veterinary [ˈvetrɪnri] - állatorvosi
a litter ofkittens [ə ˈlɪtər əv ˈkɪtənz] - egy alomnyi kölyök
developed a bond with [dɪˈveləpt ə bɒnd wɪð] - kapcsolatot épít valakivel
feline [ˈfiːlaɪn] - macskaféle
remarkable [rɪˈmɑːkəbəl] - meglepő, jelentős
frisky [ˈfrɪski] - eleven
to snuggle [tu ˈsnʌɡəl] - szorosan magához ölel, szorít
bonfire [ˈbɒnfaɪə] - örömtűz
to be worried about [tu bi ˈwʌrɪd əˈbaʊt] - valami miatt aggódni
firework [ˈfaɪəwɜːk] - tűzijáték
to get on with [ɡet ɒn wɪð] - kijön valakivel
to tear [tu teə] - rohan, nyargal
lovely [ˈlʌvli] - bájos, kedves
to be abandoned by [tu bi əˈbændənd baɪ] - magára hagyott (valaki által)
foster [ˈfɒstə] - felnevel, táplál
branch [brɑːntʃ] - iroda, vállalat
formula [ˈfɔːmjʊlə] - tápszer
syringe [sɪˈrɪndʒ] - fecskendő
full-time job [fʊl ˈtaɪm dʒɒb] - teljes munkaidős állás

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok