2012.05.29. - Present Simple mindenkinek: )

2012.05.29. - Present Simple mindenkinek: )

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
12. 05. 28.
Szia,

 

Remélem kellemesen telt neked is a hosszú hétvégéd! Mi szombaton úgy döntöttünk, hogy teszteljük a vízhőmérsékletet és a lángos kínálatot, így először elmentünk Siófokra, majd visszafelé az agárdi strandra. Artúr nagyon élvezte a kirándulást, és rá jellemző módon a vízparton rögtön le is dobta a nadrágját és a cipőjét, és bemászott a nagyjából 18 fokos vízbe: )

Itt még ruhában: )

A héten a Present Simple igeidővel, azaz az egyszerű jelennek fogunk foglakozni, ma e magyarázat első részét olvashatod el. Mivel ez az első, és legfontosabb igeidő, így teljesen kezdők is bátran vágjanak vele, hiszen ezzel fognak tanulmányaik során ők is először találkozni.

Jó tanulást!

shadow-space
MAI LECKE

 

PRESENT SIMPLE TENSE – Az egyszerű jelen idő

1. rész

Akkor kell használni, amikor a jelenben NEM ÉPPEN, hanem rendszeresen, szokásosan, ismétlődően történik a cselekvés, ha azt a bizonyos dolgot mindig visszatérően, szokásod szerint csinálod! Tehát soha nem egy aktuálisan, mondjuk egy alkalommal éppen történő dologról van szó!

I teach Maths. - Matekot tanítok.
Pamela drives to work. - Pamela kocsival jár dolgozni.
Do you live here? - Itt élsz?

Ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor egy állandó állapotról beszélünk.

She works as a masseuse.- Masszőrként dolgozik.
I own a large farm. - Van egy nagy farmom.
Do you speak English? - Beszélsz angolul?

Van egy pár időhatározó amivel rendszerességet, ismétlődést, gyakoriságot fejezünk ki, és ami ha benne van a mondatban, akkor nagy segítséget nyújt nekünk, mert ezekben az esetekben Present Simple-t kell használnunk! (Hiszen az előbb már megbeszéltük, hogy a Present Simple-t pont olyan esetekben kell használni, amikor a cselekvés rendszeresen visszatér. Tehát ha még időhatározó is van a mondatban, akkor nagyon könnyen be tudjuk azonosítani, hogy milyen igeidőt is kell használni.)

Az ide – tehát a Present Simple igeidőhöz  - tartozó időhatározók a következők: never (soha), rarely/seldom (ritkán), sometimes (néha), often (gyakran), generally/usually (általában), normally (rendszerint), always (mindig)

Nagyon fontos, hogy ezek az időhatározók - a szabály szerint – az alany és az állítmány közé jönnek:

I never eat vanilla ice-cream. - Soha nem eszem vanília fagyit.
She normally goes home after school. - Suli után rendszerint haza megy.
We rarely take the dog for a walk. - Ritkán visszük a kutyát sétálni.

Persze a valóságban és az élőbeszédben előfordulnak a mondatban „egyéb” helyeken is, például a ’sometimes’ a mondat elején is: Sometimes I run, sometimes I hide. - Néha futok, néha elbújok.(by Britney Spears : )

További Present Simple-re jellemző időhatározók: every day (minden nap/naponta), every week (minden héten/hetente), every month (minden hónapban/havonta), every year (minden évben/évente)

Ezek az ’every’-s időhatározók a mondat végére szoktak kerülni. (Persze a beszélt nyelv ebben az esetben is lazábban veszi a szabályokat. Arra kérlek mindössze, hogy általánosságan - az egész könyvre értve - a szabályokról leírtakat, írásban – főleg vizsgákon, tesztekben – próbáld meg rendesen alkalmazni.)

I write some pages every day.- Minden nap írok pár oldalt.
She visits her grandma every week. - Meglátogatja minden héten a nagymamáját.

Végül itt vannak a gyakoriságot kifejező időhatározók: once a day (naponta egyszer), once a week (hetente egyszer), once a month (havonta egyszer), once a year (évente egyszer)

Jegyezd meg, hogy amint azt az utolsó négy időhatározónál is láthatod: a gyakoriságot kifejező időhatározók (bizonyos idő alatt valahányszor – pl. hetente háromszor) a következőképpen néznek ki:

hányszor + a + day/week/month/year
Nehogy kimaradjon az ’a’ határozatlan névelő!  Egy kis emlékeztető: once (egyszer), twice (kétszer)

Csak ez a kettő a rendhagyó, a többi szabályosan képződik: three times (háromszor), four times (négyszer), five times (ötször) … és így tovább: szám+times („számtimes” haha : )

A gyakoriságra vonatkozó kérdések pedig így hangzanak:

How often ...? - Milyen gyakran ...?
How often do you go swimming? - Milyen gyakran jársz úszni?
How many times a day/a week/a month/a year …? - Naponta/hetente/havonta/évente hányszor …?
How many times a year do you go on holiday? - Évente hányszor mész szabadságra?

Ha egy cselekvés rendszeressége egy bizonyos naphoz köthető, akkor azt kétféleképpen is kifejezhetjük: on Mondays (hétfőnként), on Tuesdays (keddenként) … és így tovább … (a nap neve többes számban van!) ... vagy az ismétlődést kifejezheted úgy is csak, hogy on Monday, tehát többes szám nélkül. Nézd csak:

I play tennis on Monday. - Hétfőnként teniszezni szoktam.
I play tennis on Mondays. - Hétfőnként teniszezni szoktam.

Tehát választhatsz a kettő között, mert maga az igeidő (I play tennis) már kifejezi azt, hogy a cselekvés rendszeres, és nem csak egy bizonyos hétfőre vonatkozik!

Ugyanez a helyzet a napszakokkal is: in the morning (reggel), in the mornings (reggelente), in the afternoon (délután), in the afternoons (délutánonként), in the evening (este), in the evenings (esténként), at night (éjszaka), at nights (éjszakánként)

I take a shower in the morning. - Reggel zuhanyozni szoktam.
I take a shower in the mornings. - Reggelente zuhanyozni szoktam.

A mondatban természetesen nem kell mindig lennie időhatározónak. Ha van, akkor az nagy segítséget nyújt a megfelelő igeidő megtalálásában. Ez - tehát, hogy időhatározó-szó összeköthető egy igeidővel - egyébként minden igeidőre igaz lesz. Visszatérve a Present Simple-re, ha egy cselekvésről tudjuk, hogy az nem egy aktuális jelenbeli szituációra vonatkozik (pl. most, ebben a hónapban, ebben az évben), hanem rendszeres, állandó, szokásos, és nincs időhatározó a mondatban, akkor is tudnod kell, hogy ebben az esetben Present Simple-t kell használnod! Végül itt van még néhány példamondat a Present Simple-nek az egyes számú használatára:

I drink a cup of coffee every morning. - Minden reggel iszom egy csésze kávét. (Ez a szokásod!)
She always goes to school. - Mindig elmegy az iskolába. (rendszeres)
How often do you go to the cinema? - Milyen gyakran mész moziba? (gyakoriságra, rendszerességre kérdez)

TIPP: Magyarul nagyon sokszor benne van a „szoktam” szó a mondatban. Ilyenkor ezt nem kell lefordítani, hanem pontosan a „szoktam” szótól lesz az angol igeidő Present Simple. (Nyelvvizsgán fordításkor nagyon sokszor vannak olyan mondatok magyarul, hogy „valaki valamit szokott csinálni”. A legtöbb nyelvtanuló ilyenkor lázasan keresi a szótárban a „szokott” szót, holott ezt nem kell lefordítani, mert angolul ezt az igeidővel fejezzük ki!)

I don't watch TV. - Nem szoktam tévézni. (ez egy állandó állapot/igazság)
Mary waters the plants. - Mary szokta megöntözni a növényeket. (ez egy ismétlődő cselekvés)
Do you play tennis? - Szoktál teniszezni? (szokás)

Tehát jól megfigyelhető, hogy a „szoktam” soha nem kerül lefordításra, viszont minden esetben Present Simple-t használunk!

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok