2012.09.04. - Mikor kell használni a Past Simple-t?

2012.09.04. - Mikor kell használni a Past Simple-t?

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
12. 09. 01.
Szia,

 

Ma tovább folytatjuk az egyszerű múlt időt, azaz a Past Simple-t, és megnézzük azt a két nagyon fontos esetet, amikor ezt az igeidőt kell használnunk!

Ma is elmondom, nehogy elfeledd – és mert szeretnénk minél többetekkel találkozni :) -, hogy pénteken várunk nagy szeretettel a Millenárison megrendezésre kerülő 13. Nyelvparádén, ahol számos kedvezménnyel várunk!

Például lesz ismét 2-őt fizet 3-at kap akció az 5 Perc Angol magazinokra, de a Beszélő tanulókártyák is ismét kedvezményes áron lesznek elérhetőek ez alatt a három nap alatt!

Nézd meg a Nyelvparádé oldalán, hogy hogyan találsz a helyszínre, és milyen egyéb érdekes programok várnak majd ott!

Jó tanulást! 

shadow-space
MAI LECKE

 

Akkor használjuk, amikor a múltban valami megtörtént, azaz be is fejeződött, lezárult, és ehhez a jelennek semmi köze. Tudom azt is, hogy az, amiről szó van, a múltban mikor történt. Ezt vagy egy időhatározó szó fejezi ki, vagy a szövegkörnyezetben van benne valahol.

Az nem lényeges, hogy az a múltbeli esemény, amiről szó van, rövid vagy hosszú ideig tartott, vagy akár többször meg is ismétlődött egymás után. Egy a lényeg: a múltban volt, tudjuk mikor, és az események (ha több volt) mindig egymás után következtek (például, amikor egy történetet mesélünk el)!

I broke the window last week. Múlt héten betörtem az ablakot.

Ez egy rövid esemény, benne van, hogy mikor történt.

Peter spent all his childhood abroad. Péter egész gyermekkorát külföldön töltötte.

Ez egy hosszú időszakra vonatkozik, és nincs benne, hogy mikor, de mivel Péter már nem gyerek, ez egy lezárt múltbeli időszak. Ebben az esetben is, mint az előző két igeidőnél, vannak jellemző időhatározó szavak, amik ha benne vannak a mondatban, akkor Simple Past-ot kell használni:

yesterday- tegnap
last week - múlt héten
last month - múlt hónapban
last year - múlt évben

Minden, ami LAST … az Past Simple lesz.

5 days ago- 5 nappal ezelőtt/5 napja

Minden, ami … AGO , az is Past Simple lesz.

In 1975- 1975-ben

Az évszámokkal, pontos dátumokkal is Past Simple-t kell használni.

A mondatban megint csak nem kell kötelezően időhatározó szónak lennie. A lényeg az, hogy aki beszél, és aki hallgatja (vagy aki olvassa a szöveget és aki írta) mindannyian tudják, hogy amiről szó van, az a múltban mikor történt.

Például:

Shakespeare wrote this play.- Shakespeare írta ezt a darabot.

Sima múlt, mert tudjuk kb., hogy ez mikor volt, ráadásul Shakespeare már nem él, nem fog többet élni, tehát mindenképpen lezárul, múlt időről van szó

The Chinese invented printing.- A kínaiak találták fel a nyomtatást.

Ennek sincs semmi kapcsolata a jelennel, tudjuk hogy nagyon rég volt, és ez sem fog már többet még egyszer bekövetkezni.

Nagyon fontos az is, hogy ha rákérdezünk, hogy valami mikor történt, akkor is Past Simple-t kell használnunk, hiszen ebben az esetben egy konkrét múltbeli időpontról beszélünk/kérdezősködünk:

When did you see this film?- Mikor láttad ezt a filmet?

2.

Little Red Riding Hood decided to visit her grandma. She got up early in the morning, she had breakfast, got dressed and called a taxi… - Piroska elhatározta, hogy meglátogatja a nagymamát. Kora reggel felkelt, megreggelizett, felöltözött és hívott egy taxit…

Történetek elmesélésénél (mint az előző példában is), amikor az egymást követő eseményeket meséljük el (kvázi felsoroljuk, hogy mi minden történt egymás után) Past Simple-t kell használni minden egyes lezárult cselekvésre.

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok