2012.09.16. - Mit hoz a jövő?

2012.09.16. - Mit hoz a jövő?

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
12. 09. 16.
Szia,

 

Remélem kellemesen telt a hétvégéd. Mi nem pihentünk túl sokat (kivéve Artúrt, aki még a Budavári Borfesztiválra is elment: ), de azért két nagyon érdekes idegennyelv-tanulással foglalkozó előadásra elmentünk a Nyelvtudás Hete szervezésében, a többi időt a hamarosan nyomdába kerülő októberi 5 Perc Angol magazin készítésével töltöttük.

… és ha már az 5 Perc Angol magazinnál tartunk, tudtad, hogy most ünnepeljük a 3. születésnapunkat? Ennek alkalmából szeretnénk a hűséges olvasóinkat is megajándékozni, amely során akár egy iPad 2-őt is kaphat valaki! A részletekért klikkel a linkre vagy képre: /cikk/szeretnel_egy_ipad_2-t_most_a_tied_lehet/

A héten ismét nyelvtannal fogunk foglalkozni: megtanuljuk hogyan kell helyesen használni a jövő időket, ezen belül is a jelen időket jövő időként, illetve a ’going to’ kifejezést és a Future Simple igeidőt.

Jó tanulást!

shadow-space
MAI LECKE

PRESENT SIMPLE FOR THE FUTURE – EGYSZERŰ JELEN, MINT JÖVŐ IDŐ

A Present Simpe-t olyan jövőbeli események leírására használjuk, amelyek egy program, menetrend, időbeosztás vagy órarend részei, tehát jövőre nézve – nem a beszélő által – meghatározott, előre lefixált kezdési és befejezési időpontjai vannak.

Például:


The train leaves Liverpool at 11.30 am. - A vonat 11.30-kor (fog) elindulni Liverpool-ból.
When does the exhibition open? - Mikor nyit a kiállítás?
When does the film start? - Mikor kezdődik a film?

A jelentésből és használatból kifolyólag (program, menetrend, órarend, időbeosztás eseményeinek kezdete-vége) általában a következő igék szoktak előfordulni a Present Simple jövő időként való alkalmazásakor: start, begin, finish, open, close, leave, arrive - ha ezek órarendre, menetrendre vagy műsorok, programok idejére vonatkoznak.

Összehasonlításképpen:

When are you leaving tomorrow? - Mikor indulsz holnap? (Present Continuous, mert nem menetrendre kérdez, hanem a te lefixált cselekvésed pontos idejére)

DE:

When does the train leave?(simple, mert menetrendre kérdezek!) - Mikor indul a vonat?

PRESENT CONTINUOUS FOR THE FUTURE – FOLYAMATBAN LÉVŐ JELEN, MINT JÖVŐ IDŐ

A Present Continuous-t jövő időként olyan cselekvéseknél használjuk, amelyeket meg terveztél, és meg is szerveztél, lefixáltad, beírtad a naptárba, tehát megvan, hogy mikor fog bekövetkezni (van benne egy jövő időre utaló időhatározó), stb. Minden körülmény adott ahhoz, hogy ez ne csak egy terv, hanem egy lefixált esemény legyen.

I’m playing tennis next Friday. - Jövő pénteken teniszezni fogok.
(Szóval ne hívj fel, hogy menjek veled moziba mert tuti, hogy teniszezni fogok, benne van a naptáramban, foglaltam már pályát is, stb.)


Nézzük meg, hogy a Present Continuous jövő időre való használatához ebben az esetben milyen dolgoknak kell meglenniük. Ahogy azt már az előbb tisztáztuk a cselekvés eltervezett (planned) és megszervezett, lefixált, elrendezett (arranged), tehát ebben az esetben:

•           teniszezni akarok pénteken
•           van teniszpartnerem
•           lefoglaltam már a pályát
•           van ütőm és labdám meg teniszszerkóm
•           talán még teniszezni is tudok ...

I'm working next week. - Dolgozom jövő héten. (tuti, pl. nem tudok veletek menni Balatonra)
Are you working next week? - Dolgozol jövő héten?

Tehát ha a jövő egy konkrét időpontjára vagy kíváncsi, akkor is így kérdezz, mivel azt akarod tudni, hogy van e fix programja az adott időpontban!

Ha szeretnéd a többi igeidőről való tudnivalókat is elolvasni, ajánlom figyelmedbe az 5 Perc Angol Igeidők című könyvet, amely most 3480 Ft helyett 3000 forintért kapható webáruházunkban, vagy személyesen szerkesztőségünkben! Bővebb információért klikkelj a képre! 

            

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok