2012.09.25. - Minden, amit a kötőszavakról tudni kell 2.

2012.09.25. - Minden, amit a kötőszavakról tudni kell 2.

Facebook Tweet
facebook twitter facebook linkedin instagram
Rólunk |  Leckék Webáruház
12. 09. 24.
Szia,

 

Ma folytatjuk a héten közkívánatra választott témánkat, a kötőszavakat. A tegnapi leckében megtanultuk, hogy mit kell általánosságban tudni a kötőszavakról, és átnéztük a mellérendelő kötőszavakat is. A mai leckében a kölcsönös kötőszavak kerülnek napirendre, de ezeket is nagyon könnyű lesz megtanulni, mert mindegyiknek van magyar megfelelője.

A tegnapi leckét itt érheted el: /cikk/2012.09.24._-_minden_amit_a_kotoszavakrol_tudni_kell_1/

Ne feledd szülinapi játékunkat sem, hiszen az október 10-ig egy éves előfizetést vásárlók közül egy szerencsés olvasónk egy iPad2-őt, 30 olvasónk negyedéves Haszon Nőknek előfizetést, 3-an angol nyelvtanfolyamot, 10-en pedig egy-egy 7500 forintos 5 Perc angol vásárlási utalványt kapnak! Előfizetésed megvásárolhatod webáruházunkban vagy személyesen:
/vasarlas/webshop_product/magazin_-_eves_elofizetes/

Jó tanulást! 

shadow-space
MAI LECKE

Ebben a leckében olyan kötőszavakat fogunk megtanulni, amelyek két részből állnak. Szinte mindegyiknek van magyar megfelelője, így sokkal könnyebb megérteni és megtanulni őket. 

CORRELATIVE CONJUNCTIONS

A kölcsönös viszonyban álló kötőszavak mindig párban állnak - tehát két alkotóelemük van - és mindig hasonló típusú szavakat, mondatrészeket és mondatokat kötnek össze. 

KÖTŐSZÓ MAGYARUL MIT KÖT ÖSSZE PÉLDA MAGYARUL
BOTH ... AND ... mind ... mind .../
is ... is ...
felsoroslásként két azonos értelmű mondatot She is both pretty and clever. Csinos is és okos is.
NOT ONLY ... BUT ALSO ... nemcsak ... de.../
hanem ... is ...
felsoroslásként két azonos értelmű mondatot She is not only pretty but also clever. Nemcsak csinos, hanem/de okos is.
EITHER ... OR ...

... is ... is/
vagy ... vagy ...

felsorolásnként két választási lehetőséget We'll either go to a club or watch a film together. Vagy elmegyünk egy szórakozóhelyre,vagy megnézünk együtt egy filmet. 
NEITHER ... NOR ... ... sem ... sem/
se nem ... se nem ...
felsorolásként két negatív értelmű gondolatot He's neither rich nor handsome. I don't know what she likes about him so much. Se nem gazdag, se nem jóképű. Nem tudom mi tetszik rajta neki.
WHETHER ... OR ... vagy ... vagy ... felsorolásként két választási lehetőséget Have you decided whether to go to Italy or to Spain? Eldöntötted már, hogy Olaszországba vagy Spanyolországba mész?
HARDLY ... WHEN ... épphogy csak ... amikor ... két, időben egymást nagyon gyorsan követő eseményt We've hardly moved into our new house, when we had to rebuild the bathroom. Épphogy csak beköltöztünk az új házunkba, amikor újjá kellett építenünk a fürdőszobát.
IF ... THEN ... ha ... akkor ... két gondolatot, ahol az elsőből következik a második If it's true, then I agree to work together with them. Ha ez igaz, akkor egyetértek abban, hogy együtt dolgozzunk velük.
NO SOONER ... THAN ... aminthogy ... amikor .../
aminthogy ... máris ...
két, időben egymást nagyon gyorsan követő eseményt No sooner had we arrived at the cinema than the film began. Aminthogy megérkeztünk a moziba, a film máris elkezdődött.
RATHER ... THAN ... inkáb ... minthogy ... két lehetőséget, amelyből az egyiket előnyben részesítjük I'd rather go home now than working here all day. Inkább hazamennék most, minthogy dolgozzak. 
SCARCELY ... WHEN ... aminthogy ... amikor .../
aminthogy ... máris ...
két, időben egymást nagyon gyorsan követő eseményt Scarcely had we arrived at the cinema when the film began.  Alighogy megérkeztünk a moziba, a film máris elkezdődött.
shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebook twitter googleplus
SZERKESZTŐSÉG
5Perc Angol Magazin
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
Hétfő - Péntek: 09.00 - 18.00
Szombat: 10.00 - 14.00

KAPCSOLAT
TELEFON  :  +36/1-783-02-07
MOBIL: +36/70-4520474
E-MAIL: nori.szalai(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2018 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok