2007.01.16. - LOOK, SEE OR WATCH?

2007.01.16. - LOOK, SEE OR WATCH?

5 perc Angol online magazin

2007.január 16.

Szalai Nóri

Ha bármilyen kérdésed vagy kérésed van kérlek bátran írj emailt
info@5percangol.hu

5Perc Angol TV

1. Ray's Pumpkin
2. PICK UP
3. DRIVING IN BUDAPEST

Szia !

Remélem, hogy kellemesen telt a hétvégéd, és nem csak angoltanulással foglalkoztál :-) Velem semmi különös nem történ, hacsak az nem, hogy álmomban megint tudtam beszélni a kutyákkal... id?nként visszatér ez az álom. Majd egyszer megnézem, hogy mit jelent :-)

Ezen a héten olyan igékkel fogunk foglalkozni, amelyeknek nagyon hasonló a jelentése egymáshoz, ebb?l kifolyólag igen könny? összekeverni ?ket. Ezen szeretnék a héten segíteni. Mármint nem azon, hogy könnyebben össze tudd keverni ?ket, hanem éppen azon, hogy fel se merüljön az, hogy nem tudod, hogy mikor melyiket kell használni!

Ma a LOOK, SEE és a WATCH ige közötti különbségeket fogjuk megnézni. Ha szeretnéd gyakorolni még az angolt, akkor látogass el új weboldalunkra, a www.5perc.hu oldalra, ahol rengeteg videó, kép és játék segítségével gyakorolhatod a nyelvet!

Jó tanulást!
Üdv,
Nóri

 

MAI LECKE

LOOK, SEE OR WATCH?

Nem csak a kezd? nyelvtanulóknak, de néha még a haladóknak is gondot okoz, hogy a fenti három ige közül mikor melyiket kell használni. Ezeket a kételyeket szeretném ma eloszlatni.

Nézzük is meg sorban ezeknek az igéknek a jelentését!

 

IGE JELENTÉS ANGOLUL JELENTÉS MAGYARUL
to look (at sth/sb) to turn your eyes towards something, so that you can see it ránéz valakire, valamire/odanéz
to see sth/sb to notice or examine someone or something, using your eyes látni valamit, valakit
to watch sth/sb to look at someone or something for a period of time, paying attention to what is happening nézni valamit, valakit/figyelni valamire

Tehát összegezve a lényegi különbségeket: A SEE azt a cselekvést fejezi ki, amikor valaki akarva vagy akaratlanul lát, meglát, észrevesz valamit (a szemeivel). A WATCH azt a cselekvést fejezi ki, amikor valaki szándékosan megnéz, néz valamit, figyel arra, ami történik. A LOOK AT pedig azt fejezi ki, amikor valaki szándékosan egy olyan irányba fordítja a fejét, ahol történik valami, mert az látni akarja.

FONTOS: A TV nézéssel kapcsolatban két kifejezést kell megjegyezni.

to watch television/TV - tévét nézni, to see something on televisionTV - látni valamit a tévében

Most pedig nézzük meg, hogy megértetted-e a különbségeket a három, igen hasonló ige jelentései között!

1. Kids, please, ___ at the blackboard!
a. look
b. see
c. watch

2. Be quiet and let me ___ the football match!
a. look
b. saw
c. watch

3. Cats can ___ in the dark.
a. see
b. seeing
c. watching

4. I have to go. ___ you later!
a. Looking
b. See
c. Watched

5. ___ at those beautiful pictures!
a. Look
b. See
c. Watching

6. The police are ___ the suspect.
a. looking
b. seen
c. watching

7. I have not ___ "Titanic".
a. looked
b. seen
c. watching

8. I usually ___ television in the evenings. And you?
a. looking
b. see
c. watch

9. It is very dark, I can't ___ anything!
a. looked
b. see
c. watching

10. Can you ___ the baby a minute? I'll be right back!
a. look
b. watch
c. watched

Helyes megoldások: 1-a, 2-c, 3-a, 4-b, 5-a, 6-c, 7-b, 8-c, 9-b, 10-b

http://a4esl.org/q/h/9901/jd-look.html

 
Kattints ide, és rendeld meg Szalai Nóra "5 perc Angol Nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét!

 

AJÁNLOTT KÖNYV

A Kiegyensúlyozott  Babák és Nyugodt Mamák kézikönyve Angliában, és a világ számos más országában évek óta bestseller. Írója, Gina Ford, igazi vérbeli „nanny”, pályafutása során több, mint 300 kisbabát gondozott, és a saját tapasztalatai alapján alkotta meg a könyv gerincét alkotó napirendet, amely segítségével még a legproblémásabb és sírósabb kisbabát is rövid idõ alatt este 7-tõl reggel 7-ig alvó angyalkává lehet varázsolni!

A könyv nagy segítség minden újdonsült, és már többgyermekes szülõ számára is, hiszen a Gina Ford az általa kidolgozott napirendeket napról-napra, óráról-órára lebontva írja le, segítséget adva így azoknak a szülõknek is, akinek a kórházból való hazatérés utána nincs lehetõsége külsõ segítséget kérnie már gyakorlott szülõktõl, nagyszülõktõl. A napirend mellett a könyv praktikus segítséget nyújt minden sírást, alvást-altatást, szoptatást, cumisüvegbõl való etetést és elválasztást érintõ kérdésben, de megoldási javaslatokat ad olyan egészségügyi problémák megoldására is, mint például a mellduzzanat vagy a mellgyulladás.

A babagondozással kapcsolatos tudnivalókat teljesen egyedülálló módon bemutató könyv nem véletlenül bestseller évek óta a világ számos országában! Szívbõl ajánlom minden leendõ kismamának, kisbabás szülõnek és nagyszülõnek!

www.5percbaba.hu

HIRDETÉS - AJÁNLOTT NYELVISKOLA

Millennium Idegennyelvi Központ
1064 Budapest, Vörösmarty utca 45.
(Vörösmarty - Aradi sarok)
Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474
info@mlc2000.com , www.mlc2000.com
 |Amennyiben a késõbbiekben nem kívánsz tõlünk további információt kapni, akkor csak egyszerûen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Kérlek, vegyetek le a listátokról!
 
 
2007 | 5perc Csoport Kft. - Minden jog fenntartva

Nehézségi szint:

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Hozzászólások
comments powered by Disqus
A címlapról
Beszédfejlesztés
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Nov 05.

Évszámok írása és kiolvasása

Hogy is kell kiolvasni az évszámokat angolul? Tanuljátok meg a leckéből!
2017 novemberi szám
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

MEGJELENT A MAGAZIN NOVEMBERI SZÁMA!

Már kapható minden újságárusnál, hiper- és szupermarketben, illetve benzinkúton. Több mint egy órányi letölthető hanganyaggal. 
Középfok írásbeli
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

The Orient Express: a vonatok királya, a királyok vonata

A hamarosan bemutatásra kerülő új "Gyilkosság az Orient Expresszen" című film kapcsán nézzünk meg néhány...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

5 PERC ANGOL karneváli workshop Szicíliában Nórival

A nagy sikerű őszi, nyaralással és körutazással egybekötött szicíliai angoltanfolyam után most itt a karneváli...
News Of The World
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Oct 26.

Étkezés Erzsébet királynő módra - Első kézből a királyi főszakácstól

Vajon mit eszik minden angolok királynője és Fülöp herceg? Azt, amit más földi halandó, vagy...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Oct 12.

IGEIDŐK WORKSHOP - Szalai Nórival

Megérteni az igeidőket 1 nap alatt?  Nem lehetetlen - gyere el személyes workshopomra - és...
Kérdés küldése