2009.03.25. - Váljunk SMS-ben!

2009.03.25. - Váljunk SMS-ben!

Facebook Tweet
Ma tovább folytatjuk a heti témánkat, és egy érdekes újságcikket fogunk olvasni arról, hogy milyen ötletes megoldást talált ki egy kínai süket-néma pár a bíróságon való kommunikációhoz.
 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.március 25. Hírlevélarchívum
Szia!

Már régen meséltem érdekes dolgokat Artúr ügyes-bajod dolgairól, de a legújabb étkezési szokásait be kell, hogy mutassam:- )

Mostanában Artúr „önkiszolgáló” lett, az nem jó, amit én adok, neki kell kivennie a hűtőből a vacsorát, saját maga teszi a kis asztalkájára, majd leül és megeszi. A tegnapi porcukros párizsi már előszele volt a fura izlésének, de a mai menü azért mindent überelt: az általam felszolgált bundáskenyér után, terített magának még egy kis párizsit, két virslit ... és hozott hozzá áfonyalekvárt, amit egy harapás virsli – egy kanál lekvár kombinációban fogyasztott el... Brrrrr

Ma tovább folytatjuk a heti témánkat, és egy érdekes újságcikket fogunk olvasni arról, hogy milyen ötletes megoldást talált ki egy kínai süket-néma pár a bíróságon való kommunikációhoz.

Jó tanulást!

üdv,
Nóri

MAI LECKE

 

Deaf-mute pair's text message divorce

Many a marriage has broken down after partners accused the other of never listening to them. But the problems warring couple Wang Hong and Zhang Hai went beyond that - both are deaf and mute. This also created a dilemma for a judge - who has now finally overseen what is thought to be the first divorce by text message. The pair, both in the forties, married four years ago - but Hai demanded a split from her husband three months ago, on the grounds of incompatibility. But he tried to resist, since both were already on their second marriage - as well as having difficulties related to their disabilities. Using sign language, he said: 'It is hard for disabled people to get married and I wanted to make it work.'

'I made some phone calls and met with Wang's relatives and friends and asked them to change her mind, but they failed. She came to court four times and confirmed in writing she was determined to divorce.

She came to court four times and confirmed in writing she was determined to divorce. 'Zhang lived a long way from court so I sent mobile phone text messages to inform him of our thinking and how the court operated. I think this was a good way of communicating.' Zhang eventually accepted his wife's will to divorce, and agreed to the split - though it took 200 texts to finally reach a conclusion. He added: 'I was so grateful the judges made such an effort to mediate in my case. They showed a lot of care.'
 

to break down

összeomlik

warring

háborús, háborúban álló

deaf and mute

süketnéma

to oversee

átlát

to demand sth

követel vmit

split

szakítás

on the ground of incompatibility

összeférhetetlenségre hivatkozva

to resist

ellenáll

to broker a compromise

kompromisszumot kötni

to struggle to ...

küzd, hogy vmit megcsináljon

to get over sth

túljutni vmin

communication pitfall

kommunikációs csapda

to change one’s mind

megváltoztatja a véleményét

conclusion

konklúzió, következtetés

to mediate

közbenjár, közbelép

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Peter | 2009. May 20.

2009.04.29 - Orvosnál

Ma tovább folytatjuk az orvosos témánkat, és megnézünk három témába vágó párbeszédet. Az els? egy általános orvosnál játszódik, a második egy fogorvosnál, a harmadik pedig egy állatorvosnál.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Apr 21.

2009.04.21. - Vidéki és városi élet

Ma egy interaktív hangos lecke segítségévél nézzük át a tudnivalókat. A lecke két – témához kapcsolódó – szószedetet is tartalmaz. A bal oldalon található sávban tudsz lapozni!
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Apr 22.

2009.04.22. - Előnyök és hátrányok

Ma tovább folytatjuk a vidéki és városi élet közötti különbségek taglalását, és megnézzük, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az egyik, és a másik.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Apr 27.

2009.04.27. - Baleset

A sok orvosos élmény hatására úgy döntöttem, hogy csináljunk orvosos hetet. Ma általánosságban folgjuk megnézni a témát, amihez egy igen bőséges képes-hangos szótárt is készítettem.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Apr 01.

2009.04.01. - Házasodjunk!

Ma tovább folytatjuk a tegnap elkezdett témát, és a szerelem-házasság témakörével fogunk foglalkozni. Ebből a leckéből néhány nagyon fontos dolgot fogunk megtanulni, mégpedig a helyes igék és kifejezések használatát a témakörrel kapcsolatban.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Apr 03.

2009.04.03. - Esküvő!

Ma, a héten utoljára fogunk a szerelemmel foglalkozni, és megnézzük, hogy milyen szavakat és kifejezéseket kell ismerni a lánykéréssel, esküvőszervezéssel és az esküvői ceremóniával kapcsolatban.
Tovább