2009.05.13. - Hogyan nézzünk?

2009.05.13. - Hogyan nézzünk?

Facebook Tweet
Ma tovább folytatjuk a könnyen összekeverhető igék közti különbségek tanulását. Hétfőn megbéztük a DO és MAKE használatára vonatkozó tudnivalókat, ma pedig három hasonló ige, a LOOK, SEE, WATCH közötti különbségeket fogjuk áttekinteni.

 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.május 13. Hírlevélarchívum

Szia!

Ma tovább folytatjuk a könnyen összekeverhető igék közti különbségek tanulását. Hétfőn megbéztük a DO és MAKE  használatára vonatkozó tudnivalókat, ma pedig három hasonló ige, a LOOK, SEE, WATCH közötti különbségeket fogjuk áttekinteni.

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri

 

MAI LECKE

LOOK, SEE OR WATCH?

Nem csak a kezdő nyelvtanulóknak, de néha még a haladóknak is gondot okoz, hogy a fenti három ige közül mikor melyiket kell használni.

Ezeket a kételyeket szeretném ezzel a leckével eloszlatni. Nézzük is meg sorban ezeknek az igéknek a jelentését!

IGE

JELENTÉS ANGOLUL

JELENTÉS MAGYARUL

to look (at sth/sb)

to turn your eyes towards something, so that you can see it

ránéz valakire, valamire/odanéz

to see sth/sb

to notice or examine someone or something, using your eyes

látni valamit, valakit

to watch sth/sb

to look at someone or something for a period of time, paying attention to what is happening

nézni valamit, valakit/figyelni valamire

Tehát összegezve a lényegi különbségeket: A SEE azt a cselekvést fejezi ki, amikor valaki akarva vagy akaratlanul lát, meglát, észrevesz valamit (a szemeivel). A WATCH azt a cselekvést fejezi ki, amikor valaki szándékosan megnéz, néz valamit, figyel arra, ami történik. A LOOK AT pedig azt fejezi ki, amikor valaki szándékosan egy olyan irányba fordítja a fejét, ahol történik valami, mert az látni akarja.

FONTOS: A TV nézéssel kapcsolatban két kifejezést kell megjegyezni.

to watch television/TV - tévét nézni, to see something on televisionTV - látni valamit a tévében

Most pedig nézzük meg, hogy megértetted-e a különbségeket a három, igen hasonló ige jelentései között!

1. Kids, please, ___ at the blackboard!
a. look
b. see
c. watch

2. Be quiet and let me ___ the football match!
a. look
b. saw
c. watch

3. Cats can ___ in the dark.
a. see
b. seeing
c. watching

4. I have to go. ___ you later!
a. Looking
b. See
c. Watched

5. ___ at those beautiful pictures!
a. Look
b. See
c. Watching

6. The police are ___ the suspect.
a. looking
b. seen
c. watching


7. I have not ___ "Titanic".
a. looked
b. seen
c. watching

8. I usually ___ television in the evenings. And you?
a. looking
b. see
c. watch

9. It is very dark, I can't ___ anything!
a. looked
b. see
c. watching

10. Can you ___ the baby a minute? I'll be right back!
a. look
b. watch
c. watched

Helyes megoldások: 1-a, 2-c, 3-a, 4-b, 5-a, 6-c, 7-b, 8-c, 9-b, 10-b

source: http://a4esl.org/q/h/9901/jd-look.html

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2009. May 15.

2009.05.15. - Házi feladat hétvégére

Ma a héten utoljára fogunk az összekeverhető igékkel foglakozni, és egy, a héten tanult make és do közötti különbségekkel foglalkozó tesztet fogunk megoldani. A teszthez tartoznak megoldások is, amelyeket a feladatsor végén találsz.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. May 08.

2009.05.08.- Megbüntettek parkolásért

A héten ma utoljára fogunk a vezetéssel és közlekedéssel foglalkozni. Meghallgathatsz egy dialógust, ahol egy hölgy arról panaszkodik, hogy megbüntették parkolás miatt, illetve elolvashatsz egy újságcikket is, amelynek a fordítását is megtalálod (ilyenek szoktak lenni nyelvvizsgán is).
Tovább
Szalai Nóri | 2009. May 12.

2009.05.12. - Hogyan csináljuk?

A héten olyan kifejezéseket fogunk tanulmányozni, amelyeket könnyen összekeverhető igék között taglalják a különbséget. Ma a MAKE és a DO ige közötti különbséget fogjuk megtanulni!
Tovább
Szalai Nóri | 2009. May 19.

2009.05.19. - Neked melyik a kedvenc szuperhősöd?

a héten foglalkozhatnánk a szuperhősökkel! Mára egy videós leckét készítettem, amelyhez tartozik egy szöveg is, illetve kiszótároztam neked, hogy könnyebben megértsd a lényegét!
Tovább
Szalai Nóri | 2009. May 20.

2009.05.20. - Az igazi szuperhősök

Ma tovább folytatjuk a tegnap megkezdett szuperhősös témát, és míg tegnap egy kitalált szuperhősről, Superman-ról volt szó, addig ma valós hősökkel fogunk foglalkozni, akik természetfeletti képességekkel rendelkeznek. Mindegyik „hős” -ről olvashatsz, és meg is nézhetsz egy kis videót. A szöveghez készítettem szószedetet is.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. May 22.

2009.05.22. - Mitől hős a hős?!

A héten ma fogunk utoljára foglalkozni a szuperhősökkel, mégpedig megnézzük, hogy milyen tulajdonságok tesznek egy szuperhőst azzá, ami : -)
Tovább