2009.06.24. - E.T. a földönkívüli

2009.06.24. - E.T. a földönkívüli

Facebook Tweet
Ma tovább folytatjuk az űr témakört, és az űrlényekkel, pontosabban a világ leghíresebb űrlényével, azaz E.T.-vel fogunk foglalkozni. Apropó, tudod, hogy miért E.T. volt a neve? Az E.T. az extraterrestrial szó rövidítése, ami azt jelenti, hogy földönkívüli, tehát magyarul F.K. :- )

 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.június 24. Hírlevélarchívum

Szia!

Ma tovább folytatjuk az űr témakört, és az űrlényekkel, pontosabban a világ leghíresebb űrlényével, azaz E.T.-vel fogunk foglalkozni. Apropó, tudod, hogy miért E.T. volt a neve? Az E.T. az extraterrestrial szó rövidítése, ami azt jelenti, hogy földönkívüli, tehát magyarul F.K. :- )

Bevallom, hogy én gyerekkoromban amikor ment a film, nagyon féltem, és nem is mertem nagyon sokáig megnézni, pár éve lehetett, hogy végre az elejétől a végéig megnéztem anélkül, hogy eltakartam volna a szemeimet a film alatt...

A film utolsó jelenetét fogjuk megnézni, majd elolvassuk a hozzá tartozó eredeti forgatókönyvet is, nagyon könnyű lesz, kezdők is nyugodtan nekifoghatnak.

Várunk szeretettel!

Üdv,
Nóri

MAI LECKE
 

E.T. the extraterrestrial (1982)

Final scene of the movie - script

Suddenly, E.T. saves the day with his telekinetic powers. He lifts all of the bikers up into the air as they fly above the blockade.

[The climax is over E.T. has saved himself and his friends]
 

E.T. then flies the bikers over the housetops, and across the setting sun. Finally they float down onto a path in the forest.

Elliott has reached the landing site. He brushes the leaves away from the turntable of the communication device. A blue-light floods Elliott's face. He looks up into the, along with the other bikers. E.T., with red-heart happily flashing, also gazes into the sky as his spaceship descends.

"Home," says E.T.

The spaceship continues its descent as E.T.'s red-heart flutters. The spaceship finally lands in a golden glowing light.

A car pulls into the forest, and Gertie's voice can be heard pointing out the location of the boys. The ramp to the spaceship lowers. Gertie runs up to Mike and E.T. She gives E.T. the plant and says that she just wanted to say goodbye. Michael responds that E.T. doesn't know goodbye.

"Be good," says E.T.

"Yes," says Gertie, as she kisses him on the nose.

Mike places his hand on E.T.'s head.

[This is a basic gesture of trust. The fact that E.T. allows Mike to do this indicates that he considers him a friend.]

E.T. puts the plant on the ground, as Mary and "Keys" run up to the edge of the site. Mike picks up Gertie and carries her away as Elliott approaches E.T.

"Come," says E.T

"Stay," says Elliott.

[The two characters that had merged into one protagonist must split apart because they now have different primary objectives. E.T. want's to return home, and Elliott wants him to remain.]

E.T. lifts his finger to his lips and says "ouch."

[Of course, this indicates the pain he feels in their separation.]

Elliott tearfully lifts his finger to his lips and says "ouch."

[The symmetry of his movements indicate that in some sense, they still are one.]

E.T. and Elliott hug each other as the are visually surrounded by blue and white lights. Then Elliott and Mary exchange glances as Mike and Gertie stand by and watch. E.T. lifts his finger to Elliott's forehead. It lights up, then he says: "I'll be right here."

[The resolution of the dilemma. Though E.T. leaves, he will still remain,perhaps telepathically, or perhaps only within Elliott's thoughts.]

"Bye," says Elliott..

E.T. picks up the potted plant and carries it up the gangplank. Elliott watches from below as Harvey starts up the plank, then returns to Elliott's side.

[E.T. leaves with what he really came for, a sample of the earth's vegetative life form. But now he has much more in the flowers that will serve as a memorial of all that he has experienced with his new friends.]

The gangplank lifts up and separates E.T. from Elliott. The ships circular entrance closes. The spaceship lifts off. Elliott watches it float up into the sky. It then speeds away, leaving an orange-blue rainbow behind against the blue-morning sky.

[Orange and blue were also the colors of E.T.'s makeshift communication device as found by Mike in the forest.]

Mary watches and laughs with happiness. The other boys also watch, as Mike holds Gertie in his arms. The film ends with a shot of Elliott gazing up into the sky.

THE END

VIDEÓ indítása itt

 
climax tetőpont
device eszköz, műszaki eszköz
dilemma dilemma
edge vminek széle
forehead homlok
gangplank palló
gesture gesztus
glance pillantás
housetop háztető
objective cél
pain fájdalom
potted plant cserepes növény
primary elsődleges
protagonist főszereplő
ramp rámpa, lépcső
resolution döntés, elhatározás
symmetry szimmetria
telepathically telepatikus úton
to approach megközelíteni vmit
to be surrounded by ... ... által körölvéve lenni
to brush söpör
to descend leereszkedik
to exchange cserél, vált
to experience átél, megél, megtapasztal
to flash felragyog, felvillan
to flutter lebeg, lebegtet
to gaze bámul, meredten néz
to hug megölel
to indicate jelez, mutat
to remain marad, megmarad
turntable lejátszó
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2009. Jun 23.

2009.06.23. - Kiscsillag

Térjünk is rá a heti témánkra, ami nem más, mint a csillagok, égitestek és az űr. Mára néhány olyan szót és kifejezést gyűjtöttem össze, amely az égitestekkel kapcsolatos, illetve készítettem egy karaoket is Kelis: Lil’ star című dalához.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Jun 02.

2009.06.02. - Inges vagy nem inges?

A héten egy kicsit nyelvtanozni fogunk, mert azt már nagyon régen tettük, és egy fontos â?? és nem is annyira könny? témát fogunk átnézni, ami nem más, mint a GERUND és az INFINITIVE használata.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Jun 04.

2009.06.04. - Most pedig gyakoroljunk!

Ma tovább folytatjuk a GERUND és az INFINITIVE alakok használatának megismerését. Készítettem egy rövid feladatsort is, hogy gyakoroljuk a tanultakat.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Jun 09.

2009.06.09. - Mit csinálnak a britek szabadidejükben?

A héten szabadidős tevékenységekkel fogunk mi is foglalkozni (hogy el tudd mondani, hogy te mit szoktál csinálni, vagy éppen mit csináltál a szabadidődben). Ma azt nézzük meg, és meg is hallgathatod, hogy a britek mit szoktak csinálni szabadidejükben.
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Jun 10.

2009.06.10. - Ki a legnagyobb "couch potato"?

Ma tovább folytatjuk a „ki hogyan tölti a szabadidejét” témakört, és megnézzük, hogy egy felmérés alapján mely európai ország lakosai néznek legtöbbet tévét (nem lesz nagyon nagy meglepetés a végeredmény...).
Tovább
Szalai Nóri | 2009. Jun 15.

2009.06.15. - Milyen is egy bohóchal?

A mai leckében általánosságban nézzük át a „sima” és az –ed, és az –ing végződésű mellékneveket, holnap pedig meghallgatunk egy „mellékneves” slágert, amit tuti te is ismersz!
Tovább