2009.07.23. – Past Simple karaoke ismét!


Szalai Nóri | 2009. 07. 23.

 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.július 23. Hírlevélarchívum

Szia !

Ma tovább folytatjuk a múlt idő taglalását. Először gyakorolni fogjuk – megint egy dallal, mégpedig egy 1978-as disco hittel, a Copacabana című Barry Manilow slágerrel  – a Past Simple-t. A dal végén felbukkan egy újabb kifejezés, amit múlt idő leírására használnunk, a USED TO. Ennek kapcsán természetesen ezt a jelenséget is, illetve még egy másik nagyon hasonlót, a WOULD múlt időre való használatát (középfokú nyelvvizgsa tesztekben imádnak erre rákérdezni) is át fogjuk tekinteni.

(Just for fun: Itt meghallgathatod Rachel előadásában is a Copacabanát: http://www.youtube.com/watch?v=WN11j2tEpk4)

Remélem sikerül felfednem a különbséget a két jelenség között. Most pedig megyek, és pihenek egy kicsit, mivel egy picit elegem van a disco zenéből, ugyanis tegnap éjjel egy kukkot sem aludtunk, mert a szomszéd házban buli volt… Olyan hangerővel szólt a zene a kertjükben (mivel profi erősítést is hoztak, meg élő zenekart), mintha egy rock-koncert első sorában lettem volna. Az ablakokat becsukva pedig egy pillanat alatt 40 fok lett nálunk, a falról is folyt a víz… Aztán bevallom, hajnali fél 3 után meguntam a dolgot – és bár nem vagyok semmi jónak az elrontója és én is szeretek bulizni  – de kihívtam a rendőrséget csendháborítás miatt… miután 42-szer meghallgattuk a Csillagok háborúja zenéjének disco változatát. 3-tól 4-ig csönd is volt (na jó, csönd nem, csak halkabb zene), aztán 4-től reggel 6-ig újra beindult az őrület. Szóval kedves szomszéd, ha netalántán te is olvasod a leckéket, kérlek, hogy:

1. Próbáld meg az eddig megszokott hangerővel tartani a szokásos bulikat, mert – bár azokat is telibe halljuk legalább úgy el tudunk aludni.

2. Vagy hívj meg minket is:- )

Jó tanulást!
 

Üdv,
Nóri

 
 

MAI LECKE

VIDEÓ INDÍTÁSA ITT
 

FELADATLAP LETÖLTÉS ITT

A MÚLT IDŐ EGYÉB KIFEJEZÉSMÓDJAI – USED TO és a WOULD
 

A múlt idő kifejezésére szolgáló 6 igeidőn kívül (Past Simple, Past Continuous, Present Perfect Simple, Present Perfect Continuous, Past Perfect Simple, Past Perfect Continuous) a múlt idő egy-két speciális esetének leírására nem igeidőt, hanem két, egymáshoz nagyon hasonló kifejezést használnak. Ez a két kifejezés a

 1)         USED TO

és a

2)         WOULD

1. 

Nézzük először a ’USED TO’ –t

I used to smoke, but quit a month ago.

Dohányoztam, de egy hónapja abbahagytam.

The school building used to be a hospital.
 

Az iskola épülete régen egy kórház volt.
 

Így kell összetenni:

Kijelentés:

ALANY + USED TO (minden számban és személyben) + IGE első alakja
 

Tagadás: 

ALANY + DIDN’T USE TO (minden számban és személyben) + IGE első alakja

Kérdés:

DID + ALANY + USE TO + IGE első alakja

Láthatod, hogy tagadásban és kérdésben már csak ’USE TO’ van, mert pont úgy működik, mint a Past Simple kérdésben és tagadásban (mivel tulajdonképpen ez egy kifejezés, ami csak Past Simple-ben létezik), tehát a DID segédige használatával. Ha meg a DID segédigét használjuk, akkor magát az igét ugye már nem kell múlt időbe tenni, így a ’USED TO’-ból ’USE TO’ lesz.

Mikor használjuk a ’used to’-t?

Akkor használjuk, amikor olyan múltbeli szokásokról és állatpotokról beszélünk, amelyek egy olyan múltbeli időszakhoz köthetőek, amelyek már befejeződtek (pl. gyerekkoromban – ’when I was a child’, amikor iskolás voltam – ’when I was at school’, stb- ha ilyen jellegű időhatározó van a mondatban szinte tuti, hogy ’used to’-t kell használni)

Kérdezheted, hogy akkor mi a különbség a Past Simple és a ’used to’ között?

Past Simple:               

múltban (konkrétan ismert, vagy legalább nagyjából behatárolható időpontban)

történt esemény, vagy események egymásutánja

Used to:          

múltbeli szokások, állapotok (tehát nem egy konkrét esemény) leírása

a)         múltbeli szokás:

I used to smoke, and drink like a fish when I was at university. 

Egyetemista koromban dohányoztam és ittam, mint a gödény.  (Not true!)

b)         múltbeli állapot:

I used to have long hair when I was a cute little girl.

Hosszú hajam volt, amikor még cuki kislány voltam.

2. 
 

WOULD használata múlt idő kifejezésére

A ’would’-ot pedig múltbeli ismétlődő vagy rendszeres cselekvések, bizonyos múltbeli időszakhoz köthető jellemző tevékenységek leírására használjuk (időhatározók ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a ’used to’-nál, de itt is igaz, hogy nem kötelező feltétlenül lennie időhatározónak a mondatban).

Múltban ismétlődő cselekvés:

I would go fishing every sunda with my father when I was a kid. Nowadays i go fishing alone.
Gyerekkoromban minden vasárnap horgászni jártam apámmal. Manapság egyedül járok horgászni.
 

 

Az ’every Sunday’ miatt (meg a ’when I was a child’ miatt) ez egy múltbeli időszakban zajlott rendszeresen ismétlődő cselekvés.                   

Múltbeli időszakhoz köthető jellemző tevékenységek:           

Grandma would always make me hot chocolate for breakfast.

Nagyi mindig forró csokit (szokott volt) nekem csinálni reggelire.

Nem túl könnyű meghúzni a határvonalat a ’used to’ és a ’would’ között, mert tényleg sokszor a beszélőnek a,  mondandóhoz való viszonya dönti el, hogy melyik a megfelelő. Összefoglalom még egyszer röviden a különbséget:

USED TO VS WOULD

Tehát, végül is a ’used to’-t és a ’would’-ot is használhatod múltbeli ismétlődő cselekvésekre és eseményekre. Egyik sem egy konkrét cselekvésre, konkrét múltbeli időpontra vonatkozik, hanem egy egész múltbeli időszakra (pl. gyerekkoromban, régen, iskolás koromban, bezzeg az én időmben … stb – ha ilyesmi időhatározó van a mondatban, akkor biztos, hogy ’used to’ vagy ’would’ szerkezet kell bele!) jellemző tevékenységre. Nagyon fontos viszont, hogy múltbéli – már nem létező – állapotok leírására csak a ’used to’-t lehet használni!
 

My grandfather used to walk/would walk five kilometers every morning.

Nagyapám valaha 5 km-t gyalogolt naponta.

He used to be a baker.

Pék volt régen.

(Nem pedig ’He would be a baker’, mert az, hogy pék volt, ez nem egy cselekvés vagy esemény, hanem egy állapot!)

 

I used to have a cat called Mici.      Volt egy Mici nevű macskám.

(NOT ’I would have a black cat called Mici’, mert ez is egy állapot, és nem egy esemény!)

Végül, de nem utolsó sorban, van egy szórakoztató tippem a ’used to’ és a ’would’ gyakorlására, ami nem más, mint egy nagyon aranyos internetoldal, a http://www.iusedtobelieve.com (ha lefordítjuk az oldal nevét akkor az azt jelenti nagyjából, hogy „régen azt hittem, hogy …”), ahol felnőttek visszaemlékezéseit olvashatod el gyermekkori hiedelmeikről. Nagyon aranyos, érdemes belenézni.

Hozok erről az oldalról két példát, és azokon keresztül megmutatom az igazi lényegét a különbségnek!

I used to think that cats were all female and dogs were male.
 

Régen azt hittem, hogy a macskák mind lányok, a kutyák meg fiúk.

(A félreértések elkerülése végett ez egy példamondat! Azt hinni, hogy a macskák lányok, a kutyák meg fiúk! Mekkora badarság! Megsúgom, hogy én azt hittem, hogy a galamb gyereke a veréb…Na, mindegy! A belvárosban nőttem fel …)

Szóval a ’used to’-s mondatokban mindig benne van az is, hogy amire vonatkozik, annak már rég vége. Ha azt mondod ’I used to …’ , akkor abban az is mindig benne van, hogy már nem érvényes az a dolog, amiről szó van!

’I have 4 younger brothers. When they would pick on me I would run to my Granny and tell on them.’

„Négy fiútestvérem van. Régen állandóan szórakoztak velem, én meg futottam a nagyihoz árulkodni.”

Ebben a példában jól látszik, hogy nem ’used to’-t használ, hanem ’would’-ot, mert nem azt akarja az egészből kihozni, hogy már vége, hanem azt, hogy ez régen igen rendszeresen megtörtént.

 

Címkék:
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!